2023. február 7., kedd

„NEM FOGADJUK EL A BÜNTETŐ SZEMLÉLETET” – AZ ORVOSOK SZERINT A BELÜGY NEM JÓ IRÁNYBA VISZI AZ EGÉSZSÉGÜGYET

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2023.02.07.


...Ugyan meghirdetett reform továbbra sincs, az elmúlt időszakban mégis igen jelentős változások kezdődtek az egészségügyben. Január elsejétől a kórházakból szakápolási központokba helyezik át a tartós ápolásra szoruló betegek egy részét, vármegyénként a megyei kórházak alá rendelték a többi kórházat, és elkezdték átszervezni az orvosi ügyeleteket. Van persze gond is bőven: bár az orvosok 2020-tól nagyon jelentős béremelést kaptak, a gyógyításban nélkülözhetetlen szakdolgozók bérét nem emelték, és ezt a korábbi ígéretekkel ellentétben is csak az év közepén tudják majd megtenni a jelen állás szerint.

Azt viszont nem lehet mondani, hogy a kormányzat most nem egyeztetett volna a szakmával. Valóban jól dokumentált tárgyalások zajlottak tavaly nyár óta az orvosi kamarával és más szervezetekkel. Karácsony előtt például Takács Péter államtitkár több órán keresztül egyeztetett a MOK vezetésével, és ezt a kormánytól szokatlan módon egy nyilvános élő közvetítésben lehetett követni a Facebookon. A valódi egyeztetésre utal, hogy olyan is volt, amiben a kormány meghátrált: jegelte a magánorvosok állami kórházakban végzett, kötelező továbbképzéséről szóló elképzelést.

Az egészségügy nem most, hanem már a koronavírus-járvány idején a Belügyminisztérium irányítása alá került a nem éppen hatékonyságáról híres, Kásler Miklós-féle Emberi Erőforrások Minisztériumától. Akkor sokan ünnepelték, hogy a BM pragmatikusabban áll hozzá a dolgokhoz. Kiderült az is, hogy Pintér Sándor 2020-ban 270 millió forintért egy komoly tanulmányt is megrendelt az egészségügy átalakítására a tekintélyes Boston Consulting Grouptól. Az is láthatóvá vált azonban, hogy a BM nem tud kibújni a bőréből: a hatékonyság itt a katonás, hierarchikus irányítást jelenti, ami nagyon nem fér össze azzal, amihez az orvosok hozzászoktak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.