2023. február 17., péntek

SCHADL BILINCSBEN, VÖLNER KEZÉT TÖRDELVE ÜLT A BÍRÓSÁGON

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2023.02.17.


Bilincsben, vezetőszáron érkezett a Fővárosi Törvényszék dísztermébe Schadl György, a végrehajtói kar elnöke, társa, a fideszes exállamtitkár Völner Pál viszont otthonról. Rajtuk kívül még húsz vádlottja van az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyének, amiben a vád a többi közt bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, visszaélés a hivatali helyzettel és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás.


Az ügyben pénteken indult az előkészítő ülés, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, mivel kordonokkal védték a sajtótól a vádlottakat, köztük Völner Pált és Schadl Györgyöt is. Míg az elsőrendű vádlott, Schadl a maszkja mögött és a kék-fehér mintás zakójában magabiztosnak tűnt, a másodrendű vádlott Völner gyakran a kezét tördelve ült a székében. A legtöbb vádlott, köztük Schadl György, a felesége és az apja sem engedték, hogy a tárgyalóteremben fotózzák őket, Völner Pál viszont beleegyezett, hogy a sajtó képeket csináljon róla.

Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy – beismerés esetén – ítélje Schadl Györgyöt 10 év börtönre, Völner Pált pedig 8 év börtönbüntetésre, emellett 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Négy másik vádlottra – beismerés esetén – letöltendő börtönbüntetést, pénzbüntetést és közügyektől eltiltást, tizenöt vádlottra próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést, egy vádlottra pedig pénzbüntetést kért az ügyészség.

A vád

A pénteki előkészítő ülés csak az első a négyből, és még jó ideig nem hallgatja meg a bíróság sem Schadl Györgyöt, sem Völner Pált – a bíróság ugyanis a huszonketted rendű vádlottól indul majd visszafelé. A bíró a napot azzal nyitotta meg, tudja, hogy az ügy sokakat érdekel, de „ez egy tárgyalás, nem pedig valóságshow”.

Ezek után Schadl és Völner védője is arra panaszkodott, nem kapták meg sem ők, sem a bíróság a teljes nyomozati anyagot az ügyészségtől, így a tárgyalást el kell halasztani. A bíró viszont azt mondta, csak a mellékletek érkeztek meg később, így nem látja akadályát annak, hogy folytassák az ügyet...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.