2023. február 21., kedd

SIMONYI: NAGYON TÖKÖS VOLT BIDEN-TŐL, HOGY ELMENT KIJEVBE

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Riporter: DÉSI JÁNOS
2023.02.20.


Miközben Biden azt az egységes álláspontot képviseli, hogy a Nyugatnak támogatnia kell Ukrajnát, addig Magyarország mintha nem tudná, hova álljon – véli Simonyi András.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Joe Biden amerikai elnök Kijevbe utazott, majd pedig az ukrán elnökkel közös sajtótájékoztatón bejelentette, további katonai támogatásként, félmilliárd dollár értékben fegyvereket ad az Egyesült Államok a megtámadott Ukrajnának.

"Szerintem nagyon tökös dolog volt az amerikai elnöktől, hogy Kijevbe látogatott, ez nem volt teljesen kockázatmentes" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Simonyi András. A volt NATO- és washingtoni nagykövet szerint Joe Biden látogatásának legfontosabb üzenete, hogy az Amerikai Egyesült Államok a Nyugat részének, szövetségesnek tekinti Ukrajnát. Másik súlyos üzenete Siimonyi szerint az, hogy "Putyin ne is álmodozzon arról, hogy eljuthat Kijevbe".

Hozzátette, sok elemző Churchill brit miniszterelnök és Roosewelt amerikai elnök találkozójához hasonlította az eseményt.

A jelenlegi célok egyéretelműek, támogatni kell Ukrajnát és meg kell tartani a Nyugat egységét, méghozzá úgy, hogy elkerüljünk egy harmadik világháborút. "Nem könnyű feladat" – mondta Simonyi, hozzátéve, Biden látogatása pedig megmutatta, ez a támogatás Ukrajna felé megmarad.

Azzal kapcsolatban, hogy a precedens helyzet súlyosbodását okozhatja, kifejtette, erről szó sincs, "az oroszok csak az erőből értenek, minél határozottabban lép fel a Nyugat, minél határozottabb és egyértelműbb támogatást adnak Ukrajnának, annál nagyobb az esélye, hogy az oroszok meghátrálnak". Az sem számít különösebben, milyen üzeneteket ad Oroszország a világnak.

Sokkal érdekesebbnek tartja azt, hogy miközben az amerikai elnök Lengyelországban tartózkodik, és egységes álláspontot mutatnak, addig Magyarország "megint nem tudja, hova álljon". Most a Kína felé dörgölőznek, amikor mélyponton vannak az amerikai-kínai kapcsolatok.

A témában az Esti gyorsban megszólalt Domány András Lengyelország-szakértő is.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.