2023. február 14., kedd

SZIJJÁRTÓ BELARUSZBA TETT LÁTOGATÁSA AZ OROSZ HÁBORÚ TÁMOGATÁSA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző. Amerikai Népszava
2023.02.13.


Szijjártó látogatást tett az orosz háborús bűnös terrorállammal szoros szövetségben álló Belarusz diktatúrába, amely diplomáciai nyelven azt jelenti, hogy Magyarország támogatja a fehéroroszok oroszbarát és háborúpárti politikáját, miután aki Oroszország mellett áll, az a háború pártján áll. Ennek egyetlen oka, hogy a háborút az oroszok indították, mindenféle ukrán provokáció nélkül, és egyedül az oroszok tudnák befejezni is, miután egy általuk megtámadott idegen országban harcolnak. A béke egyetlen lehetséges módja, hogy az agresszor orosz hadsereg kivonul Ukrajnából.

Ezért hazugság, amikor Szijjártó azzal érvel, hogy ő a “béke” üzenetét viszi Minszkbe, miután azt mondta: “Magyarország azt várja el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel és kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború meghosszabbodásának vagy eszkalációjának kockázatával járnak.” Ez konkrétan, mégcsak nem is burkoltan, a megtámadott Ukrajnát és a jogos önvédelmet folytató ukránokat támogató Nyugatot teszi felelőssé a háborúért és a háború folytatásáért.

Az oroszbarát Orbán-rezsim nem a harcokat folytató oroszokat szólítja fel a békére és a háború befejezésére, hanem a nyugati országokat, amelyek Ukrajnát segítik. Az ukránoknak adott segítséget tartják a háború okának, “meghosszabbodásának és eszkalációjának”, mert nyugati segítség nélkül az oroszok már győztek volna: elfoglalták volna Ukrajnát, megdöntötték volna a törvényes ukrán kormányt, orosz bábkormányt állítottak volna az ukránok fölé, és orosz gyarmattá tették volna. Majd fenyegették volna a többi szomszédos országot. Ez az orosz béke, ezt támogatja Orbán.

Lukasenka fehérorosz diktatúrája is ezen az oldalon áll, és Szijjártó tárgyalásain nyilvánvalóan közös erővel szidják és okolják a nyugati támogatást, amely megakadályozza a végtelenül gyenge orosz hadsereg győzelmét. Szijjártó és a belarusz állam vezetői egyetértenek majd abban, hogy a béke egyetlen útja a nyugati segítség megszüntetése, ami egyenlő az orosz háborús tervek sikerével. Az orosz győzelem azonban nem a békét hozná el, hanem egész Európa fenyegetését, a rendszerváltás utáni NATO országok NATO-ból való kilépésének követelését, ami védtelenné tenné őket.

Ezért a magyar békeszólamok éppen olyanok, mint amilyenek a náci békeszólamok voltak a II. világháború előtt. Az Orbán-féle “béke” az orosz győzelmet és az orosz terjeszkedést, hódítást jelenti. Az oroszoknak való behódolás és engedelmesség az Orbán-féle béke jelentése. Orbán Magyarországa a “béke” jelszavával az oroszok előtt akarja megnyitni az utat a volt Szovjetunió határainak a visszaállítása előtt. Az oroszok előtt akarnak utat nyitni Európa felé, hogy megerősítsék és hatalomra segítsék az európai szélsőjobboldalt, megdöntsék az európai demokráciákat. Ez az orbáni béke.

Szijjártó úgy beszél a nyugati demokrációk dplomatáival, minisztereivel, mint egy sintér a kutyákkal, és határtalanul nyájas, barátságos a Nyugattal ellenséges diktatúrákkal, az oroszokkal, a kínai és a volt szovjet köztársaságok helyén kialakult zsarnoki rendszerekkel, mint amilyen Lukasenka diktatúrája. Orbán Magyarországa az Európai Unióban és a NATO-ban az ellenség érdekeit védi, az orosz népirtó fasiszta terrorállam oldalán áll. Magyarország a Nyugat, az Európai Unió és a NATO ellensége, áruló, kém és orosz ügynök.

Ez a Belarusz látogatás is botrány. Szijjártó azzal indokolta, hogy “a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani”. Ehhez azonban nem kell baráti látogatást tenni, a kommunikációs csatornákon pedig egyértelmű üzenetet kellene továbbítani a belarusz állam vezetőinek, hogy az orosz agresszió támogatásával hagyjanak fel, a háború befejezésének egyetlen módja, hogy a támadó visszavonul és befejezi a harcokat. Szijjártó ehelyett azt közli, hogy a Nyugat a felelős, a Nyugatot szólítja fel a honvédő Ukrajna támogatásának befejezésére, hogy az oroszok győzhessenek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.