2023. február 6., hétfő

ÚJ ROVAT INDULT A KLUBRÁDIÓ HONLAPJÁN. A SZABADSÁG KLUBBAN PUBLICISZTIKAI ÍRÁSOKAT OLVASHATNAK RENDSZERESEN, SOROZATUNK GÁBOR GYÖRGY FILOZÓFUS ÍRÁSAIVAL INDUL.

KLUBRÁDIÓ / SZABADSÁG KLUB
Szerző: KLUBRÁDIÓ / GÁBOR GYÖRGY
2023.02.05.


Gábor György: Köszöntöm az Olvasót!


A letelepedés előtti, nomadizáló, vándorló, folyton úton lévő életmódot folytató Izrael népének legfontosabb „erőforrásai” a sivatagi kutak voltak, bennük az életet adó vízzel. Ezek a kutak biztosították a túlélés esélyeit embernek és állatnak, nem csoda hát, hogy az ókorban a sivatagi kutak birtoklása stratégiai tényezőnek számított.

A modern civilizált világban a szó, a szabad beszéd és gondolat minden túlzás nélkül ugyancsak stratégiai tényezőnek mondható. Ám Magyarországon a források elapadtak, s a hatalom a szellem kútjait az elmúlt évek során módszeresen elfoglalta, elbitorolta vagy a legbarbárabb módszerekkel szétverte, meggyalázta és betemette.

Aligha véletlenül kezdi Thomas Mann a bibliai Józsefről és testvéreiről szóló tetralógiáját ezzel a sorral: „Mélységes mély a múltnak kútja.” Csakhogy a mai Magyarországon lassan, ha bármely kútba pillantunk is bele, a zavarossá vált vízből úgyszólván mindenhonnan a hatalom pillant vissza, s a kút legmélyéről a beszennyezett múlt bánatos tekintete szegeződik ránk.

E sorok íróját elűzték már mindenhonnan: az 1990 után fúrt új kutakat berobbantották, s az egyetlen, nagy közös kutat kisajátították maguknak, mert abból csak az övéik kortyolgathatnak, másnak onnan nem juthat egy cseppnyi sem.

Aztán lett a Facebook-kút, ahol sokáig jó volt, ám piszkos, névtelen hordák, felsőbb utasításra, azt is lerohanták és beszennyezték.

De most a Klubrádió megnyitott egy kaput, a Szabadság Klub kapuját: adott egy felületet, ahol újra jelen lehetünk. És ne feledjük: az ókori kutakhoz sem csak inni járt az ember, hanem találkozni a többiekkel, megbeszélni a legfontosabbakat, tréfálkozni, ismerkedni, jóképű és előzékeny fiatalembereket vagy csinos, melegszívű fiatal hölgyeket gusztálni (Ábrahám szolgája egy kútnál talál rá Izsák leendő feleségére, Rebekára, s Jákob leendő fiainak, Józsefnek és Benjaminnak az anyjával, Ráhellel is egy kútnál ismerkedik meg), azaz a bibliai idők kútjai mind afféle korabeli sivatagi klubként is szolgáltak. Hát miért ne lenne ez a Szabadság Klub a minden felsőbb kontrollt nélkülöző, szabadon leírt szavak, sorok és gondolatok életadó kútfője, egyúttal a beszélgetések állandó fóruma, találka- és ismerkedő hely.

Mindannyiunk közös forrása.

Tartsatok velünk, friss, szabad és tiszta forrásokra vágyó olvasók!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.