2023. március 1., szerda

A CHATGPT A TROLLOK MUNKÁJÁT IS ELVESZI, ÉS ERRE A KIBERVÉDELEMNEK IS FEL KELL KÉSZÜLNIE

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2023.03.01.


...az elmúlt években a NATO- jelentésben hangsúlyozott problémák még súlyosabbá váltak: a robot-trollok még veszélyesebbek lettek, mint a hétköznapiak. És ez most már hivatalos is, hiszen egy idén januárban publikált, a generatív AI potenciális veszélyeivel foglalkozó jelentés szerint a trollok munkáját hamarosan elvehetik a robotok, mert meggyőzőbbeknek, sőt, olykor emberibbeknek is tűnhetnek, mint azok, akikre rábízták a propaganda sulykolását. Ennek több oka is van, mint ahogy az a jelentésben is szerepel:

- egyre több troll kerül elő, mert a propaganda generálása olcsóbb, mint megfizetni rá az emberanyagot, ezért egyre többen fizetnek majd hasonló szolgáltatásokért;

- az ezzel foglalkozó cégek is több megbízást kaphatnak majd, így erősödhet a piaci verseny.

- Ami az automatizált tartalomgyártást illeti, egyre nagyobb hadjáratokra lehet majd számítani, és az ilyen kampányok egyre olcsóbbak lesznek, sőt az eredményeiket is könnyebben lehet majd elemezni.

- dinamikus kommunikáció és a nyelvi modellek használata miatt a válaszok, ha párbeszédről van szó, meggyőzőbbek lehetnek, mint egy betanított propagandista estében, aki (ahogy a jelentés írja) esetleg nélkülözi a kulturált kommunikációhoz szükséges készségeket.

- Végül a propaganda kevésbé észrevehetővé válik, ha emberibb arcot ölt, mint maga az ember: a korábbi médiakampányokban gyakori volt a copy-paste túlzott használata, ezt pedig el lehet kerülni a nyelvi modellek alkalmazásával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.