2023. március 1., szerda

MAGYARORSZÁG IS AZ UKRÁN NEMZET MEGSEMMISÍTÉSÉT TÁMOGATJA? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.03.01.


Orbánék a NATO-bővítés akadályozásával zsarolják az Európai Uniót, hogy adják ide a támogatásokat, de van, aki különös stratégiának tartja egyszerre mind a két szervezetet fúrni. Az ukrán külügy szerint logikus lenne, ha a magyarok az ukránokat támogatnák a Szovjetunióval kapcsolatos tapasztalataik miatt, de ehelyett azt látják, Magyarország is az ukrán nemzet megsemmisítését támogatja. A pápa nemcsak Novák Katalinnal és Orbánnal találkozik, hanem szegényekkel, menekültekkel és civil és szervezetek képviselőivel is. Nemzetközi lapszemle.

Az ukrán ukrán külügyminiszterhelyettes, Jevgenyij Perebijnosz kijelentésére, hogy Magyarország az ukrán nemzet megsemmisítésének elvét támogatja, az Európai Pravda idézi  Paczolay Máté külügyi szóvivő MTI-ben megjelent reakcióját, aki szerint ezek a kijelentések minősíthetetlen stílusú provokációk.

A szlovák SME portálnak adott interjúban az ukrán külügy képviselője egy nappal korábban keményen bírálta a magyar kormányt, mert az Oroszország elleni szankciók elfogadását, és az Ukrajna-NATO Bizottság ülésének a megtartását is akadályozta. Kifogásolta azt is, hogy gyakran hallani ukránellenes hangokat, miközben az ukránok igazán barátságos szomszéd népet látnak a magyarokban.

Az ukrán tárcavezető helyettest elkeseríti az a magyar álláspont, amely szerint a békéhez vezető út azt követelné meg, hogy az ukrán nép adja fel az oroszokkal szembeni ellenállását. "Mindannyian jól tudjuk, hogy ebben az esetben többé nem létezne Ukrajna. Mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy Putyin célja egész Ukrajna bekebelezése és az ukrán nemzet  megsemmisítése. Ezek után úgy tűnik, hogy Magyarország is az ukrán nemzet megsemmisítését támogatja".

Az ukrán portál tudósított Orbán hétfői parlementi beszédéről is, amelyben Ukrajna NATO-hoz való csatlakozásáról beszélt, mert szerinte tízezerszer kell meggondolni a NATO további keleti bővítését, nehogy az belerántsa Magyarországot a háborúba. Kitért Szijjártó Péternek arra a nyilatkozatára is, aki a jószomszédi viszony visszaállítása érdekében a kisebbségi nyelvhasználatot sértő oktatási törvény módosítását követeli.

Az Euobserver szerint Magyarország a finnek és svédek NATO-csatlakozásának parlamenti megszavazását az uniós pénzek kifizetésével köti össze. Legalábbis erre következtet abból a Szijjártó-féle Facebook-bejegyzésből, amelyben svéd kollégájával, Tobias Billströmmel való tárgyalása után azt írta, hogyan várhatja el az a két ország, hogy szívességet tegyünk nekik, miközben folyton és ismételten hazugságokat terjesztenek Magyarországról? Miért várják el ezek az országok a gyorsított eljárásban hozzunk szerintük fair döntést, amikor az utóbbi időszakban csak azt hallottuk tőlük, hogy Magyarországon nincs demokrácia és nincs jogállam?

Krekó Péter az Euobservernek nyilvánvaló zsarolásként értékelte a magyar külügyminiszter mondatait, szerinte azt akarja ezzel elérni, hogy feloldják az eddigi Magyarországnak szánt pénzek befagyasztását.

A Fidesz-frakció képviselőket küld a két országba, egyelőre csak annyit tudunk, hogy Németh Zsolt és Hende Csaba a delegáció tagjai. Annak idején még honvédelmi miniszterként az utóbbi tárgyalta le a Magyarországnak szállítandó svéd vadászgépeket. Nick Witney, a European Council on Foreign Relations londoni székhelyű agytrösztjének szakértőjeként úgy véli, elég különös stratégia, hogy egyszerre két szervezetet, a NATO-t és az EU-t is fúrja a kormány. A NATO főtitkára és a finn kormányfő kedden úgy nyilatkozott, hogy egyiküknek sem indokolta meg a magyar kormány a ratifikáció késleltetését, amiről Jamie Shea brit professzor, egykori NATO tisztségviselő megjegyezte, egy nagy politikai színjáték az egész, és másokkal együtt ő is biztos abban, hogy ha Törökország megegyezik a két országgal, akkor a Fidesz-kormány nem meri majd a folyamatot tovább halogatni.

Vatican News órára lebontva közzétette Ferenc pápa április 28-30-ig tartó magyarországi látogatásának programját. A reptérről egyenesen Novák Katalinhoz, majd onnan a Sándor palota előtti téren 10 órakor rendezendő ünnepélyes fogadást követően Orbán Viktorhoz megy tárgyalni. A Karmelita Kolostorban civilekkel, hivatali szervek képviselőivel és diplomatákkal találkozik. Innen a Szent István Bazilikába tart.

Szombaton szegényekkel, gyerekekkel és menekültekkel szerveznek neki találkozókat, fél 5-kor pedig a Papp László Budapest Sportarénában mond beszédet. Vasárnap szent misét tart a Kossuth téren, majd a Pázmány Péter egyetem akadémikusaival találkozik.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.