2023. március 19., vasárnap

A HÉT GRAFIKONJA – A MAGYAR INFLÁCIÓ MAGASABB, MINT AZ UKRÁN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.03.19.


„Amíg nem lesz béke és Brüsszel sem vonja vissza a szankciókat, addig az infláció nem szüntethető meg” – fogalmazott Orbán Viktor a közelmúltban, a Parlamentben elhangzott napirend előtti felszólalásában. Úgy látszik az üzenetét nem hallották meg sem az Európai Unió tagállamaiban, sem Ukrajnában: merthogy a háború még folyik, Brüsszel – azaz, a tagállamok, így Magyarország – még nem vonták vissza a szankciókat, ám érdekes módon. az EU-ban és a háború sújtotta Ukrajnában is tovább folytatódott a fogyasztói árak növekedésének lassulása. Magyarországon februárban két és félszer olyan ütemben nőttek az árak (éves alapon), mint az unióban átlagosan, s a magyar infláció már az ukránt is meghaladta.


Az Európai Unióban februárban tovább folytatódott a fogyasztói árak emelkedésének a lassulása. Az éves átlagos inflációs ütem már egyszámjegyű volt: 9,9 százalék. Hasonlóképpen kitartott a kedvező trend az euróövezetben is: a januári éves 8,6 százalékos dinamika februárra 8,5 százalékra fékeződött.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a pénteki jelentéséből kiderül, hogy a 27 tagállamból 15-ben alacsonyabb dinamikát mértek februárban, mint januárban. Ahogy az alábbi grafikonon is látható, kiugróan magas volt a magyar infláció, 5,7 százalékponttal gyorsabb, mint az utánunk következő Lettországban. Amire viszont már tényleg csak a fejüket kapkodjuk: az infláció nálunk a romániainak közel a duplájára rúgott, s durván a háromszorosa volt a finnél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.