2023. március 31., péntek

A KERTEKALJA UTCA MEGDICSŐÜLÉSE – A 70 ÉVES BUKTA IMRE A MULANDÓSÁGGAL BIRKÓZIK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2023.03.30.


Tíz évvel a példátlanul sikeres műcsarnokbeli kiállítás után Bukta Imre most az óbudai Godot Intézetben jelentkezett nagyszabású tárlattal. A Műveljük kertjeinket! izgalmas utazás Mezőszemere világába, csupa új, az elmúlt néhány évben készült képpel. És egyben pátosztól és kétségbeeséstől mentes szembenézés a közeledő elmúlással, ami napról napra, lassanként nyeli el Bukta Imre világát, a 20. századi falusi Magyarországot, annak házait, tárgyait – és embereit is. Az egyik legjelentősebb kortárs magyar képzőművész tárlatvezetésén jártunk.


Sokan vagyunk az óbudai Godot Intézet egykori gyárépületből átalakított kiállítóterében, ahol Bukta Imre tart tárlatvezetést saját kiállításán. Valószínűleg nem sok kortárs magyar képzőművész van, akinek a kedvéért ennyien eljönnek egy tárlatra: éppen tíz éve, a Műcsarnokban rendezett Másik Magyarország kiállításon mintha áttört volna egy fal, és rengetegen érezték azt, hogy ez a vidéken élő, nem túl ismert alkotó nagyon közvetlenül hozzájuk szól, az ő világukat – a mi világunkat – festi, a jelen Magyarországáról mond valami fontosat és izgalmasat. Bukta Imre azzal a Gulyás Gábor által rendezett tárlattal lett igazán népszerű. A mostani, Műveljük kertjeinket! című kiállításnak is Gulyás a kurátora, bár a helyszín ezúttal egy magángaléria kiállítóhelye, amely Bukta műveit is árusítja. Az elmúlt évtizedben Bukta Imrének volt egy jelentős életműkiállítása 2019-ben a Kieselbachnál, rengeteg interjú készült vele (például a korábbi tárlat alkalmából Nagy Józsefé), forgatott róla dokumentumfilmet Nagy Dénes és keserédes riportfilmet néhány hete Földes András, egyszóval Bukta ismert és felkapott, olyannyira, hogy sokan talán őt említenék meg elsőként, ha meg kellene nevezniük egy jelentős élő magyar képzőművészt. Az idei Kossuth-díj a kanonizáció utolsó, visszavonhatatlan állomása, de a szakmai elismerések már az 1980-as évektől záporoztak különféle díjak, itthoni és külföldi – többek közt velencei, párizsi – kiállítási szereplések formájában.

A Műveljük kertjeinket! csak az elmúlt néhány év friss alkotásait mutatja be, köztük több új, kifejezetten a Godot Intézet tereibe készült installációt, valamint a járvány időszakában meg azóta festett munkákat – mégpedig lenyűgöző számban és minőségben. Lehet, hogy Bukta Imre 70 éves, és a leginkább bizarr, erős érzelmi húrokat pengető installációban a mezőszemerei nyugdíjasklubban ünneplik a születésnapját egy szomorkás rendezvényen, de ez szerencsére csak fikció: életerős, friss, aktív alkotó vezeti körbe az érdeklődőket a kiállításon, amelynek tematikai gazdagsága rácáfol Bukta Imre személyi igazolványon szereplő életkorára. És mégis: a Műveljük kertjeinket! szembenézés azzal, hogy az idő kérlelhetetlenül múlik Mezőszemerén is. Sőt. Mezőszemerén talán különösen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.