2023. március 31., péntek

A VEVŐK ELTŰNTEK, AZ ÁRAK MARADTAK – MINDENKI CSODÁT REMÉL A BALATONNÁL

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA DÓRA
2023.03.31.


Már nem tapossák egymás sarkát a vásárlók a Balatonnál, az ingatlanok drasztikus drágulása is megállni látszik. Olcsón azonban továbbra sem lehet hétvégi házhoz jutni.


Nagyot fordult a világ a covid időszakához képest a nyaralópiacon: míg két-három évvel ezelőtt még egymásra licitáltak a vevők a Balaton-parti településeken, és szinte egymás kezéből tépték ki a nyaralókulcsot, addig az idei szezon kezdetén meglehetősen lanyha az érdeklődés. A tulajdonosok viszont egyre inkább szabadulnának nyaralójuktól, bár még nem bármi áron.

Az ingatlan.com lapunk számára kigyűjtött adataiból az látszik, hogy a Balaton-parti településeken mintegy 20 százalékkal több – sok helyen kétszerannyi - nyaralót kínálnak most eladásra, mint egy évvel ezelőtt. Január óta is inkább felfelé mozdulnak a hirdetési számok; összességében mintegy 4 százalékkal bővült az elmúlt hónapokban a kínálat. Pedig a nyaralóeladások jellemzően a tavasz kezdetén pörögnek fel, amikor beköszönt a jó idő, és az emberek kiszabadulnak a városokból.

A déli parton, Somogy vármegye Balaton-parti településein tavaly márciusban összesen 3978 nyaraló volt eladó. Az idén januárra a hirdetések száma 4927-re, márciusra pedig 5200-ra nőtt. Balatonberényben például tavaly márciusban 37 nyaralót hirdettek eladásra, az idén márciusban már 65-öt – a kínálat januárban is éppen ekkora volt. Balatonszabadiban egy éve 50 ingatlant kínáltak eladásra, az idén januárban már 74-et, márciusban pedig 78-at. Balatonszemesen 72-ről előbb 187-re, majd 228-ra nőtt az eladó nyaralók száma. Siófokon hirdetik a legtöbb nyaralót: itt a tavaly tavaszi 2004 ingatlan helyett már 2533-at igyekeznek értékesíteni tulajdonosaik.

Az északi parti településeken, Veszprém vármegyében kevesebb az eladó nyaraló, de hasonlóak a trendek. A tavaly márciusi 1845 eladó ingatlan száma januárra 2373-ra, márciusra 2428-ra bővült. Itt a legtöbb ingatlant Balatonfüreden kínálják eladásra: a tavalyi 384 hirdetési szám 544-re bővült idén tavaszra. Balatonkenesén a tavalyi 97 ingatlan után az idén már 166-ot hirdetnek.

A kínálatbővülés utalhat arra, hogy az infláció és a rezsiárak emelkedése miatt romló gazdasági környezetben a tulajdonosok nagyobb számban igyekeznek megválni saját használatra vagy éppen kiadásra vett nyaralójuktól, apartmanjuktól.

Erre lehet következtetni abból is, hogy a meghirdetettek között egyre több a használt ingatlan. Vagyis nem az új építések számának megugrása miatt nő a kínálat – mondta érdeklődésünkre Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: amiatt is több az eladó nyaraló most, mert az érdeklődések száma eközben viszont jelentősen megcsappant, mintegy felére esett vissza. Ez az egész lakáspiacra jellemző most a magas hitelkamatok, azaz a finanszírozási nehézségek miatt. Az lenne a meglepő, ha pont a Balatonnál nem ezt látnánk – jegyezte meg Balogh László.

A szakértő hangsúlyozta, mindez még csak egy folyamat eleje, amelyről egyelőre nehéz megmondani, hova fut ki. Az mindenesetre már most látszik, hogy az utóbbi hónapokban az árak korábbi években látott drasztikus emelkedése is megállt vagy lelassult. Némely településen ugyan már olcsóbban hirdetik a nyaralókat, mint egy évvel ezelőtt, összességében azonban még magasabb az átlagár, mint tavaly volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.