2023. március 22., szerda

AZ EGYÜGYÜ KOVÁCS ZOLTÁN TALÁLKOZÁSA A MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁVAL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.03.22.


Daniel Freund a mesterséges intelligenciát felhasználva írt Orbán Viktor sötét birodalmáról, amire Kovács Zoltán riposzttal készült, de csúnyán befürdött. Mi áll a NATO-főtitkár döntésének a hátterében, hogy Magyarországon egyszerűen átlépjen az ukránokkal kapcsolatban? A Trump elleni vádemelés nehéz helyzetbe hozta a floridai kormányzót, akinek most választania kell, ami befolyással bír a karrierjére: Trump mellett vagy ellene megy? 

Nemzetközi lapszemle.

Az AP amerikai hírügynökség szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár mostanáig akceptálta a Kijevvel szembeni magyar ellenvetést, amikor kedden bejelentette, hogy a magyar ellenkezés dacára is összehívja a NATO és Ukrajna közös bizottságának miniszteri szintű ülését. Azt a főtitkár nem volt hajlandó elárulni, miért most szánta rá magát erre a lépésre, de közismert: a magyar parlament folyamatosan halogatja a finn és a svéd NATO-csatlakozás elfogadásáról szóló szavazást, és erre kevés magyarázatot ad.

Az AP felhánytorgatja, hogy azt is, hogy Magyarországot széles körben bírálják az emberi jogokat illető magatartása miatt, beleértve a két évvel ezelőtt elfogadott, jogvédő csoportok által homofóbnak ítélt törvényt is, és hogy az Európai Emberi Jogi Bíróság a menedékkérőkkel való magyar bánásmódot is elítélte.

A Politico arról ír, hogy Daniel Freund, a magyar miniszterelnököt rendszeresen élesen bíráló német zöldpárti európai parlamenti képviselő megkérte a ChatGPT néven ismert, mesterséges intelligenciát használó chatbotot, hogy írjon rapdalszöveget Orbán korrupciójáról. A Politico szerint az előállított termék aligha pályázhat majd Grammy-díjra, de azért úgymond „ideget érintett” Budapesten:

Telerakta híveivel a bíróságot, a sajtót,
elhallgattatta a kritikust, az őt bírálót,
saját zsebét közpénzzel töltötte degeszre,
futballklubokat és luxuskastélyokat szerezve.

Kész átverés a talapzata,
ez a rámenős Orbán birodalma.

A Politico beszámolójából kiderül az is, hogy reagálásában Kovács Zoltán kormányzati kommunikátor bullshit-generátornak minősítette a ChatGPT-t. 

E sajátos slam poetry villantásról a Frankfurter Rundschau is beszámol. Abból kiderül, hogy mi is okozta Kovács haragját. Ő ugyanis válaszul Daniel Freundról kért rapszöveget a ChatGPT-től, de az – mivelhogy az interneten elérhető információkból rakja össze a terméket – azt találta írni, hogy a képviselő a demokrácia harcosa.

A frankfurti lap az eset kapcsán megragadja a lehetőséget arra, hogy jelezze: Magyarország a Transparency korrupcióérzékelési indexe szerint a legrosszabb helyen áll az Unión belül, és az Unió eurómilliárdokat tart vissza az országtól.

Ron deSantis válaszúthoz érkezik – írja a Bloomberg hírügynökség. A cikk írásának idején ugyanis Donald Trump elleni vádemelésre lehetett számítani, mert Trump még elnökjelöltként megvesztegetett egy egykori pornósztárt, Stormy, vagyis Viharos Danielst. Tekintettel arra, hogy Trump igyekszik megnyerni a Republikánus Párt jelöltségét a 2024 novemberi elnökválasztásra, és ebben a párt híveinek igen jelentős hányada támogatja őt, a másik nagy republikánus celebnek, Ron DeSantis floridai kormányzónak döntenie kell: a Bloomberg megfogalmazása szerint vagy megalázkodik a volt elnök előtt, és akkor gyengeséget mutat, vagy felhasználja ezt az ízléstelen botrányt arra, hogy csökkentse Trump pártbeli befolyását. Hogy melyik útra lép, azzal eldöntheti saját politikai jövőjét.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy DeSantis eddig óvatosan lavírozott: hűségét hangoztatta a „tegyük újra naggyá Amerikát” jelmondat jegyében gondolkodó tömegekhez, de közben azért gondosan építette Trumpétól eltérő saját imázsát. Látta ugyanis, hogy azok a pártbeli politikusok – így Mike Pence, Mike Pompeo -, akik éveken át simogatták Trump egóját, úgymond „béta hímmé” váltak, megnehezítették a saját helyzetüket, hogy jövőre a volt elnök kihívói legyenek. DeSantis nem húzhatja a végtelenségig a Trumppal való konfrontációt – állapítja meg a Bloomberg.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.