2023. március 23., csütörtök

ELLIOT ARONSON SZOCIÁLPSZICHOLÓGUS: KÖTELEZŐVÉ TENNÉM A KRITIKUS GONDOLKODÁS OKTATÁSÁT – A HVG EXKLUZÍV INTERJÚJA

HVG360
Szerző: ILLÉNYI BALÁZS
2023.03.23.


Egy vezetőnek a politikai ellenfelei közül kellene válogatnia a munkatársait, hogy elkerülje az önbecsapás csapdáját – állítja Elliot Aronson, A társas lény című szociálpszichológiai alapmű szerzője. Az eredeti kötet legújabb, a fiával közösen átdolgozott, a HVG Könyvek gondozásában megjelent magyar kiadása kapcsán beszélgettünk a világhírű tudóssal. Egyebek között arról, mit gondol szakterülete legvitatottabb kísérleteiről, arról a tesztről, amely önmagában képes bemutatni a szociálpszichológia lényegét, arról, hogyan csúszott át A társas lény a Kádár-kori cenzúra szűrőjén. Aronson a magyar olvasóknak külön is üzent.


HVG: Nagyjából négyévente átdolgozta a könyvét, hogy „lépést tartson a szakterületen folytatott kutatásokkal és a világ drámai változásaival”. Mi az a legfőbb állítás A társas lényben, ami fél évszázada változatlan?

Elliot Aronson: A könyvem alapvető üzenetét Aronson első törvényének nevezem, és így szól:

"azok, akik őrült dolgokat tesznek, nem feltétlenül őrültek".


És ez természetesen igaz úgy is, hogy akik kegyetlen dolgokat tesznek, nem feltétlenül kegyetlenek, akik ostobaságokat csinálnak, nem feltétlenül ostobák, akik becstelenségeket művelnek, nem feltétlenül becstelenek és így tovább. Ez magában foglalja a mi szakterületünk alapvető kérdését: milyen kényszerítő ereje lehet egy adott élethelyzetnek, azaz miként fordulhat elő, hogy

"bizonyos szituációk hatására az emberek többsége a személyiségével ellentétesen cselekszik"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.