2023. március 17., péntek

ÉRIK A TOTÁLIS NYUGDÍJKRÍZIS: RENGETEG IDŐS MAGYAR KERÜLT KILÁTÁSTALAN HELYZETBE

PÉNZCENTRUM.HU
Szerző: KOÓS ANNA
2023.03.16.


A magyar nyugdíjasok helyzete a koronavírus járvány kezdete óta romlik, az anyagiak és az egészségük terén is romlottak a körülményeik - derült ki a Pénzcentrum friss kutatásából. Úgy tűnik, a 2022-es év válsága nagyban rontott az idősek anyagi és egészügyi kilátásain, az idei év kapcsán pedig kevéssé bizakodó a lakosság. Az egészségi állapota rosszabbodására a magyar nyugdíjasok egyharmada, az anyagi helyzetük romlására több mint felük számít 2023-ban - sokkal pesszimistábbak most, mint egy évvel korábban.


A Pénzcentrum online kutatást végzett 2023. február 13-a és március 13-a közötti időszakban, főként nyugdíjasok körében. A kutatás célja volt, hogy felmérje a magyar nyugdíjasok anyagi helyzetének, egészségi állapotának megítélését a 2022-es válságok sújtotta évre vonatkozóan. A kutatást egy évvel korábban szintén elvégeztük, akkor a koronavírus magyarországi megjelenése óta eltelt időszakban végbement változásokat vizsgálva. A felmérésre kapott válaszok alapján megállapítható, hogy a nyugdíjasok helyzete Magyarországon 2022-ben tovább romlott, és 2023-as kilátásaikat is rosszabbra értékelik, kevésbé bizakodók, mint 2022-ben. Az aktív és nyugdíjas válaszadók között egyaránt nőtt azok aránya, akik szerint Magyarországon a nyugdíjasoknak nélkülözniük kell, és egyre többen gondolják úgy, hogy a magyar nyugdíjasok helyzete kilátástalan.

Az idei évi online felmérésünkre 6423-an válaszoltak, 62 százalékuk nyugdíjas volt, az 50 év feletti válaszadók aránya pedig csaknem 92 százalékos. Kutatásunk kifejezetten az idős korosztályt célozta, viszont a magyar nyugdíjasok helyzetének megítélésével kapcsolatban az aktív, még dolgozó válaszadók véleményére is kíváncsiak voltunk. A kutatás eredményeit egy cikksorozatban dolgozzuk fel, melynek ez az első része. Most összefoglaljuk a felmérés legfontosabb megállapításait, összevetve az ugyanebben a témában végzett tavalyi felmérésünkkel. A későbbi cikkekben pedig külön, részletesebben elemezzük: milyen anyagi helyzetben, egészségi állapotban vannak jelenleg saját bevallásuk szerint a magyar nyugdíjasok, ez hogyan változott az elmúlt időszakban, és milyen változásra számítanak a jövőben.

A kutatás első eredményeit vizsgálva egyértelműen az látszik, hogy a 2022-ben végzett felméréshez képest romlott a nyugdíjasok helyzete, mind az anyagiakat, mind az egészségüket tekintve. Az általános elégedettség szintén romló tendenciát mutat

Amíg 2022-es felmérésünkben a Mennyire elégedett az életével mostanában? kérdésre a válaszadók 16,6 százaléka adta az adható legrosszabb értéket (1 -- Egyáltalán nem elégedett), 2023-ban már több mint a 20 százalékuk. Az anyagi helyzettel való elégedetlenség is tovább nőtt, már a 30 százalékot sem érte el a 10-es skálán 5-ös értéknél magasabbra érték. A válaszadóknak több mint a negyede pedig a legrosszabb, 1-es értéket adta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.