2023. március 3., péntek

HELSINKI, AZ MÁR NYUGAT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.03.03.


Fideszes sűrítmény indul Skandináviába kioktatni a svédeket és finneket, vagy tanulmányi kirándulásra, a demokrácia működését tanulmányozni, ezt nem tudjuk. Igazából tényleg homály fedi az utazás célját, ami a talpas nyájnak úgy adódik elő, hogy a két különös ország NATO-csatlakozása okán a magyar sérelmekről tárgyalnak. Ez annyira szép, hogy szeretnénk ott lenni, ennek hiányában viszont el tudjuk képzelni. Főleg úgy, hogy a kis csapat (mókus őrs) élin – vagy csak ők a delegáció, ez nem egészen világos – két deli vitéz, Németh Zsolt és Hende Csaba leledzik, utóbbi reméljük elcsomagolta a gukkerjét, hogy tisztán lásson a ködökben.

Azt nem árt mindjárt az elején tisztázni, hogy ennek a kis kiruccanásnak az ég egy világon semmilyen hivatalos vonzata nincsen. Bevallottan is bosszúhadjáratnak nevezhető leginkább, mert Kocsis frakcióvezető szerint – aki láthatólag már túltette magát a rezsiválság miatt idegen tavakba szakadt aranyhalai fölötti búsongáson – a nagy utazásra azért van szükség óhatatlanul, mert svéd és finn részről „durván és alaptalanul közönségesen sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”. Innen nézvést az is lehet, hogy a két vitéz viszi a furkósbotját, és elégtételt vesz a halszagú népségen. Vagy valami más.

Helsinki, ahogyan Stockholm is, az már (illetve nyelvhelyesen: azok már) nyugat, hajdani ábrándozó filmalkotások vágyának tárgya vagy tárgyai, ahová most a ganyészagú magyar elégtételt venni utaznak ki. Mert ne feledjük, Matti Vanhanen, finn házelnök elmesélte a szájtáti helyi újságoknak: felkérték, hogy fogadja a különös kis magyar csapatot, viszont – tette hozzá ujját intőn felemelve – házelnökként nincs és nem is lehet tárgyalási pozícióban, így csak beszélgetésre alkalmas a vizit. Tán a rokonság újraértelmezésére (tesszük hozzá mi csalfán és vigyorogva), mert az mostanában az ősturuloktól erősen tagadva van.

A svédek nem tudjuk, milyen készségekkel várják a mimagyarokat a svédasztalon kívül, ők valószínűleg annak örülnek, hogy Semjén nincs a mancsaftban, így nem kell menekíteni a rénszarvasokat. Másrészről már az is érdekes, ha a küldöttség magyar parlamenti szájtáti csoportként érkezik a Brüsszelen túli vidékre, akkor miért csak fideszesek vannak benne. Így ezen a ponton el is jutunk oda, ami a baja a két országnak nem a magyarokkal, hanem kizárólag a Fidesszel és Orbán Viktorral, viszont most az az óhaj, hogy a vendéglátók hangosan kimondják, ilyen gond nincs, nem is volt, és ők is rajonganak a mi vezérünkért.

Vagy pediglen nem. Anakronisztikus egy út lesz ez március hetedikén, amelyen a Fidesz szó szerint házhoz megy a maflásért, másrészről megint csak bizonyítványt állít ki magáról a megszokott tartalommal, és abban az lesz, hogy nem valók ezek a klubba. Úgy utaznak oda, mint egész Európa biztonságának gátjai és akadályai, mint nagyon jól kivehetően Putyin seggdugaszai, és az az óhajuk, hogy úriembernek legyenek elismerve, holott lerí róluk, nem azok. A kimenetel – nem hangosan kimondva, nehogy megint fölhúzzák az orrukat ezek a nárcisztikus lelkek – az lesz, hogy a megvetés irányukba – és felénk – növekszik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.