2023. március 23., csütörtök

KÉTSZER FIZETÜNK EGY RÉSZVÉNYCSOMAGÉRT? MIT KERES AZ ÁLLAM A VODAFONE UTÁN A YETTELBEN?

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2023.03.23.


A Vodafone-Yettel részvénycsere csak a végjáték abban az üzletsorozatban, amelyben a kormány forrással látott el és jogszabályokkal segített egy magáncéget ahhoz, hogy letarolja az infokommunikációs piacot. A mostani ügylet értelme az összeférhetetlen helyzet megszüntetése lehetett, hogy ne egy magáncég ernyője alatt legyen a telekomszektor fele, arra ugyanis nem kínálkozik magyarázat, hogy mi szüksége az államnak a Yettel kisebbségi, érdemi beleszólást nem biztosító részesedésére.


Mintha a magyar állam lett volna a 4iG Nyrt. strómanja a Vodafone megvásárlásakor, csak átfuttatta a nevén az üzletet, ahogy ez topmilliárdos körökben gyakori, Jellinek Dániel érdekeltségei például rendre Tiborcz István portfóliójában vagy annak közelében landolnak. Így is lehet értékelni, hogy az állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül elcserélte Vodafone-részvényeinek egy részét az Antenna Hungária Zrt.-vel, a 4iG leánycégével a Yettel és a mobiltornyokat üzemeltető Cetin 25 százalékos részvénypakettjére.

Vagyis az összesen 660 milliárd forintos Vodafone-üzlet keretében a magyar állam megszerzett 49 százalékot a telekommunikációs piac második legnagyobb szereplőjéből, majd mindössze két hónap elteltével 19,5 százalékot átadott üzlettársának, a Jászai Gellért elnökölte 4iG Nyrt-nek, amelynek így 70,5 százalékra nőtt a Vodafone-részesedése.

Miután a Vodafone magyar kézbe került, mi értelme a három magyar mobilos cég közül a legkisebben állami részesedést szerezni? – kérdezősködtünk elemzőknél, de sokra nem jutottunk. Beleszólást nem biztosító kisebbségről, 25 százalékról van szó, ami két amszterdami cégrészesedést jelent, ezen keresztül lett érdekelt az állam a mobilszolgáltatóban. Az ilyen kisebbségi részesedéseket szokták kiszórni a vállalkozások, mert hatásuk nincs az üzletmenetre, és a nyereségből is csak csordogál hozzájuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.