2023. március 24., péntek

KORMÁNY KONTRA MNB: AZ EGYIK HATALMI ÁG BEAVATKOZIK A MÁSIK MŰKÖDÉSÉBE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.03.24.


„Ez egyfajta nem szóbeli konfliktus, láthatóan az történik, hogy az egyik hatalmi ág beavatkozik a másik működésébe” – mondta a Hírklikknek Bod Péter Ákos az elmúlt napok két, az MNB és a kormány viszonyát is érintő történésével kapcsolatban. Az egyik, hogy a kormány egyértelműen a saját embereit ülteti a Monetáris Tanács két megüresedő helyére, a másik egy technikainak tűnő beavatkozás a jegybank kamatpolitikájába. Mint a korábbi jegybankelnök fogalmazott, „Ez is egyike azoknak a zajoknak, amelyek azt is mutatják, hogy tényleges érdekellentét van a kormány és az MNB között, ami nem vet túlságosan jó fényt a gazdaságpolitikai intézkedésekre; ahogy Matolcsy maga monda, egyik láb a gázon, a másik a féken”.


Mi történik az MNB és a kormány között? Sorra fordulnak elő a kormány részéről olyan lépések, amelyek azt mutatják: elegük van Matolcsyból és a jegybankból, mintha leváltani nem akarnák (nem is tudják, csak kiutálni lehet), de minimum be akarnak neki tartani, akár az ellehetetlenítésig is. Csak a magunk mögött hagyott héten két ilyen precedens is történt: az egyik ahogyan betöltötték a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa két helyét. Két, a kormány által delegálható tagnak ugyanis lejárt a hatéves mandátuma, amit ezúttal a delegáló fél nem hosszabbított meg, helyettük újakat jelölt. Ez önmagában még nem igazán szokatlan, a kormány szíve joga a jelölés. Ám az kölcsönöz némi pikantériát a dolognak, hogy az egyik lecserélt Monetáris Tanács-beli tag Parragh Bianka, annak az MKIK-elnök Parragh Lászlónak a felesége, aki az utóbbi időben egyre harciasabban ment neki a Matolcsy György-vezette jegybanknak, élesen kritizálva annak monetáris politikáját. A helyébe pedig ki mást delegált a kormány, mint egy olyan új tagot, akit – a kormány gazdaságpolitikáját immár folyamatosan bíráló Matolcsyval konfliktusba keveredett, és emiatt az MNB alelnöki posztjáról távozni kényszerült, majd Orbán gazdaságfejlesztési miniszterévé avanzsált – Nagy Márton emberének mondanak?

Ennél is talán jelentősebbnek tűnik a kormány másik lépése: a laikusok számára ugyan nem mond túlságosan sokat a technikainak tűnő intézkedés, miszerint a kormány június 30-ig meghosszabbítja a betéti kamatstopot, s ami még lényegesebb, az MNB irányadó eszközébe, a diszkontkötvénybe is belepiszkál azzal, hogy teljesen kizárják a diszkontkötvény vásárlói köréből azokat az intézményi és 20 millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkező természetes személyeket, akiket korábban a betéti kamatstop is érintett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.