2023. március 30., csütörtök

MÚLTBA RÉVEDŐ OKTATÁSÁVAL MAGYARORSZÁG A SZEGÉNYSÉGBE ÉS A SZÜRKESÉGBE TART

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.03.30.


Az, hogy minden századik magyar gyerek már osztrák iskolába jár, Nahalka István oktatáskutató szerint a magyar köznevelési rendszer kritikáját jelenti, a szülők jobb oktatási körülmények között akarják tudni gyerekeiket. Ugyanakkor sokan elmentek az országból gyerekestül, az ő számuk még az Ausztriában tanulókénál is nagyobb arányt képvisel. Eközben Magyarországon a Fidesz és a kormány kizárólag a hatalma megtartása érdekében a visszaforduló, múltba révedő oktatáspolitikát erőlteti. A vége pedig az lesz, hogy csak egy szegény, szürke és szomorú peremország leszünk.


Mit jelent a magyar közoktatási, köznevelési rendszerre nézve, hogy – amint azt a G7 kiderítette – minden századik magyar gyerek osztrák iskolába jár?

Egyrészt ez kritikája a magyar köznevelési rendszernek. Nyilván minden századik gyerek szülei nem találták megfelelőnek azt, ahogy itt Magyarországon foglalkoznak a gyerekekkel. Az is egyfajta motivációt jelenthet, hogy így kiválóan megtanulhatnak a gyerekek németül. Persze benne van az is, hogy jobb oktatási körülmények között akarták tudni a gyerekeiket. Közben pedig a süllyedő hajót el is hagyják az emberek, hiszen sokan gyerekeikkel együtt elmentek Magyarországról. Azért itt nagyobb arányról van szó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.