2023. március 24., péntek

UNGVÁRY KRISZTIÁN: A NEVETSÉGESSÉG HATÁRÁT SÚROLJA, HOGY NAGY-MAGYARORSZÁG A HATÁRON TÚLIAKKAL VALÓ ÖSSZETARTOZÁS JELKÉPE - AZ ILYEN JELKÉPEK HASZNÁLATÁT A TÖRTÉNÉSZ KÚTMÉRGEZÉSNEK TARTJA. INTERJÚ

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2023.03.24.


A csütörtöki kormányinfón is szóba került a téma: a Magyar-labdarúgó Szövetség (MLSZ) arra jutott, hogy mégsem tiltja ki a stadionokból a Nagy-Magyarországot ábrázoló szimbólumokat. Jó döntés?


Nyilvánvaló, hogy a Nagy-Magyarország-szimbólum használata provokáció. Ismerem ugyan a szurkolók érveit, hogy ez csupán egy történelmi emlék, de az a probléma, hogy a másik fél szempontjából ugyanez a jelkép ellenkező előjelű jelentést hordoz. Nagy-Magyarország a magyar szurkolók számára arról szól, hogy azt érezhessék, egy olyan meccsnek a részesei, ahol szimbolikus győzelmeket arathatnak a másik felett. Arra a kérdésre azonban, hogy jó döntést hozott-e az MLSZ, nem tudom az egyértelmű választ. Nagyon nehéz meghúzni a határvonalat, hogy hol végződik a szabad véleménynyilvánítás, és hol kezdődik a közösség elleni izgatás, illetve az, ami az ízléstelensége miatt nem vállalható. Azt a játékot ugyanis, hogy olyan típusú szimbólumokat használ valaki, amelyekkel másokat szándékosan irritál, rengeteg helyen űzik. A fő problémát nem is abban látom, hogy Nagy-Magyarországot hivatalosan be kell-e tiltani a stadionokban, vagy sem, hanem abban, hogy az állam felelős vezetői részéről ezen a téren nemhogy példaadás nincs, hanem nyílt „ráutaló magatartással” próbálják legitimálni a kettős beszédet és ezt a szimbolikát. Miközben pontosan tudják, mit tesznek ezzel.

Említhetjük akár Orbán Viktor miniszterelnököt, aki pár hónapja egy válogatott meccsen nagy-magyarországos sálat viselve fotózkodott.

Pontosan erről beszélek. Régebben az autóján is nagy-magyarországos matrica volt. Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene megvalósítani. Ha valaki etnikai térképet vinne a meccsre, akkor azt bizonyos fokig még meg is tudnám érteni, bár nem biztos, hogy szerencsésnek gondolnám. A történeti térkép azonban súlyosan terhelt, mégpedig azért, mert ebben a kontextusban egy olyan magyar szupremácia (felsőbbrendűség) üzenetét hordozza, amelynek a nem magyar nemzetiségűek – nagyon finoman fogalmazva – soha nem örültek igazán. Ez nem kompatibilis, nem egyeztethető össze az Európai Unió értékrendszerével. Az ilyen jelképek használatát konkrétan kútmérgezésnek tartom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.