2023. március 24., péntek

VILLAMOST ÁLMODIK A FŐVÁROS A BAJCSY-ZSILINSZKY ÚTRA

TELEX
Szerző: NAGY BÁLINT
2023.03.24.


Rövid távon: új bicikliutak és gyalogátkelőhelyek és több troli, hosszú távon: újjáéledő sugárutak, villamos a Bajcsy-Zsilinszky úton és megújuló Nyugati tér – így lehet röviden összefoglalni a főváros kerületekkel egyeztetett koncepcióját, amit a 3-as metró vonalán található utak és terek használatára alkotott. Pénteken közös sajtótájékoztatót tartott a főpolgármester és több kerületvezető; az eseményen ott volt Soproni Tamás, Niedermüller Péter, Pikó András és Ferencváros alpolgármestere, Reiner Roland is.

Az Újjáéledő sugárutak 2030 koncepció tartalmazza a 3-as metró felújítása utáni terveket, ezekről egyeztettek a kerületekkel és szakmai szervezetekkel. „Ki szeretnénk használni a történelmi lehetőséget, ami a felújításból adódik” – mondta Karácsony Gergely. Hozzátette:

nem szeretnék azt, ha a metró szebb lenne, mint az utca.

A fejlesztési programnak több eleme van, rövid és hosszú távúak is. A rövid távúak közé tartozik:

- a már megvalósult mellé további gyalogátkelőhelyek építése;

- új bicikliutak kialakítása az Üllői úton és a Váci úton (a felszabadult buszsávokban);

- dízelbuszok kiváltása trolibuszokkal.

Ezek részleteiről a főpolgármester elmondta, hogy a metrópótlás miatt 17 új gyalogátkelőhely épült a fővárosban, ezen túl a következő hónapokban az Astorián és a Nyugati téren is épülnek új zebrák. A jövőben mindkét tér teljesen akadálymentes lesz, nem kell majd lemenni az aluljáróba, hogy átkelhessünk a tér másik oldalára...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.