2023. április 14., péntek

FIZETÉSKÉPTELENNÉ VÁLHAT A FŐVÁROS NYÁRRA, TÚLÉLŐPROGRAMRA KÉSZÜL KARÁCSONY GERGELY

TELEX
Szerzők: CSEKE BALÁZS, NAGY BÁLINT
2023.04.13.


Rendkívüli megszorításokra szorul a fővárosi vezetés, mert már a nyár közepére fizetésképtelenné válhat az önkormányzat. Erről beszélt Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy csütörtök délutáni sajtótájékoztatón. A fővárosi Fidesz szerint a főpolgármester-helyettes háromhavonta a főváros csődjével riogat.

A jelenlegi cash-flow adatok szerint júniusban 32,1, júliusban 52,6, augusztusban pedig 76,1 milliárd forint hiányozhat a főváros bankszámlájáról.

Ha a 25 milliárd forintos mínuszt átlépik, nem tudják tovább finanszírozni a feladatokat, azaz csődbe jut Budapest.

Az elmúlt hetekben Kiss Ambrus több kormányzati szereplőnek is megmutatta az adatokat és előrejelzéseket. Azon kívül, hogy a főpolgármester-helyettes kapott egy pohár vizet a tárgyalásokon, állítása szerint nem sok sikerrel járt, a kormányzati szereplők semmilyen hajlandóságot nem mutattak a megoldásra.

Karácsony Gergely ezért arra kérte Kisst, hogy állítson össze egy úgynevezett túlélőprogramot jövő hét közepére, hogy milyen lépésekkel tudná átvészelni a főváros a nyarat.

Rendkívüli főpolgármesteri kabinetülést hívnak össze, és az áprilisi közgyűlésen – két hét múlva – már konkrét lépésekről dönthet a közgyűlés.

A főpolgármester két tabut határozott meg előzetesen: a közszolgáltatások jelenlegi szintjét fenn kell tartani, és a béreket ki kell fizetni. „Minden más kérdés nyitott” – tette hozzá Kiss...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.