2023. április 14., péntek

KÖZEL 27 MILLIÁRD FORINTOS SPORTPARK ÉPÜL AZ MTK-NAK A KEREPESI ÚTON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2023.04.14.


A fideszes Deutsch Tamás által elnökölt sportegyesület Budapest VIII. kerületében, a Kerepesi úton egy közel 95 ezer négyzetméteres telken gigantikus sportparkot épít.
Lesz multifunkciós csarnok VIP-részleggel és sakk-bridzs szakosztállyal, valamint mélygarázs, szabadtéri pályák, kültéri fitnesz és játszótér is. A kivitelezést a Bayer Construct Zrt. nyerte, ami eddig csak alvállalkozóként vett részt hasonló projektekben, tulajdonosa egy ideje azonban Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével üzletel. A beruházást valószínűleg az állam fizeti közpénzből, de ezt nem mondták ki egyértelműen. A kormány csak a sport „nemzeti és közösségi érdekek mentén” való kiemelt támogatásáról beszél.


A kezdetben „Kerepesi úti Sportpark” néven futó beruházás története 2017-re nyúlik vissza, amikor a kormány a 2019-ben Budapesten rendezett Maccabi Európa Játékok miatt bruttó 30 milliárd forintot biztosított rá. Most jóval túllépik ezt az összeget, és a végleges költség még magasabb lehet, mert több projektelem nem része a mostani tendernek.

A Maccabi Világjátékok, a Maccabiah, vagy más néven „Zsidó Olimpia” a zsidó sportolók világversenye, melyet 4 évente rendeznek meg Izraelben, az olimpiát követő évben. A

Maccabi Európa Játékokat (EMG) ugyancsak négyéves ritmusban, két év eltolással rendezik meg a Maccabi Világjátékoktól – olvasható a Wikipédián. A magyar kormány 2015-ben jelentette be, hogy a következő, 2019-es európai sporteseményt a zsűri döntése nyomán Budapesten rendezik.

A budapesti Maccabi Játékokra nem készült el

A svájci Bázel városáéval szemben győztessé nyilvánított hazai pályázatot a Maccabi Vívó és Atlétikai Club (Maccabi VAC), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ), illetve a Magyar Testgyakorlók Köre Budapest (MTK) nyújtotta be.

A kormány pedig mindenben segítette a szervezőket, amiben valószínűleg fontos szerepe volt annak, hogy

az MTK elnöke 2010 óta a Fidesz egyik alapító tagja, Deutsch Tamás.

Egy 2017-es kormányhatározat (1323/2017) maximum bruttó 30 milliárd forintot biztosított a sportesemény helyszínének megálmodott „Kerepesi úti Sportpark” megvalósítására és 1,6 milliárd forintot annak terveire.

Azonban hiába volt minden, a Nemzeti Sportközpontok által koordinált kivitelezés nem történt meg. 2018 májusában a beruházásra kiírt első, majd pár hónappal később a második közbeszerzés is eredménytelen lett. A szervezők sokáig nem árulták el az okokat, és az első tender esetében a hivatalos dokumentumokban sem szerepel semmilyen érdemi információ.

A második eljárásnál viszont az olvasható a közbeszerzési adatbázisban, hogy azért lett eredménytelen, mert a kormány úgy döntött, nem a tervezett Kerepesi úti komplexumban, hanem máshol rendezi meg a Maccabi Európa Játékokat...

...Az is látszik a 2018-as papírokban, hogy a munkára akkor Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége, a ZÁÉV Zrt. és egy másik kormányközeli cég, a West Hungária Bau Kft. (WHB) nettó 35 milliárd forintos, közös ajánlattal pályázott. Rajtuk kívül egy harmadik NER-es nagyágyú, a Market Zrt. is jelentkezett, ám a cég ajánlata érvénytelen lett egy banális hiba miatt: néhány alapvető dokumentumot nem nyújtott be, mint egy rutintalan jelentkező...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.