2023. április 4., kedd

FOGYATKOZIK EURÓPA, FOGYATKOZIK BUDAPEST, ÉS EMIATT AZ INGATLANÁRAK IS LEZUHANHATNAK

QUBIT
Szerző: SZABÓ ATTILA
2023.04.04.


Az Eurostat friss becslései szerint az unió lakossága 2026-tól masszív csökkenésnek indul. A népességcsökkenés meglepő változásokat idézhet elő a kontinensen.

Arról már tavaly év végén beszámoltunk, hogy Európa lakossága masszívan öregszik, de az Eurostat legfrissebb jelentése konkrét adatokat is tartalmaz: az unió népessége várhatóan 6 százalékkal csökken majd az évszázad végére. Az Ukrajnából érkező menekültek egyébként látványosan megdobták az EU lakosságát, de az még ezzel együtt sem növekszik sokáig. Az Eurostat szerint 2026-ban érjük el a csúcsot, és onnantól kezdve az öregedő társadalmak miatt már csökkenés várható.

A csökkenés azonban várhatóan nem egyformán érinti a kontinens különböző régióit. Az Eurostat arra vonatkozóan is készített egy becslést, hogy miként érinti a népesség változása az unió egyes nagyvárosait. A projekciók nem különálló egységként kezelnek egy-egy várost, hanem az agglomerációval együtt (Budapest népessége például a KSH szerint 1,7 millió volt 2022-ben, de az agglomerációval együtt több mint 3 millió)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.