2023. április 3., hétfő

HA TRUMP HAZUDIK A BÍRÓSÁGON, AKKOR BELESÉTÁL A VÁDEMELÉSSEL ÁLLÍTOTT CSAPDÁBA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.04.03.


A Donald Trump elleni vádemelésnek több szempontből jelentősége van, nem csupán azért, mert ő az első maffiózó elnök, aki ellen vádat emeltek. Ez a vádemelés utat nyithat a továbbiak előtt, mert ledőlt egy lélektani fal. Márpedig az ellene indult többi eljárás sokkal fajsúlyosabb törvénysértéseket tartalmaz. A manhattani kerületi ügyész vádemelése mégis nagy jelentőségű azért is, mert Trumpot bíróság elé állítja, ahol neki eskü alatt vallania kell. Ez volt az, amit Trump és az ügyvédei igyekeztek mindenáron elkerülni, mert könnyen hazugságon kaphatják.

Ebből a szempontból a mostani vádemelés egy óriási csapda, mert Trump notórius hazudozó, aki a Washington Post gyűjtése szerint kétpercenként hazudik. Márpedig Trump a Stormy Daniels-ügyben már régóta folyamatos hazugságban van, mert tagadja azt is, hogy viszonya lett volna a pornószínésznővel, amit ő eskü alatt vallott, és amit még egy hazugságvizsgálat is megerősített. Ez azt jelenti, hogy ha Trump továbbra is tagadja a viszonyt és a hallgatási pénz kifizetését, amire egyértelmű bizonyítékok vannak, akkor eskü alatt hazudik az Egyesült Államok bíróságának.

Ez pedig nem olyan megítélés alá esik, mint Magyarországon, ahol ez senkit nem érdekel, jószerivel természetesnek tartják, hanem Amerikában ez súlyos bűncselekménynek számít. Amerikában a hamis tanúzás az igazságszolgáltatás elleni bűncselekménynek minősül, mivel az eskü alatt való hazudozás veszélyezteti a bíróságok, a nagy esküdtszékek, a vezető testületek és a köztisztviselők tekintélyét. Az eskü alatt tett nyilatkozatokról és bizonyos jogi dokumentumokról vélelmezni kell, hogy azok igazak, vagy legalábbis jóhiszeműek. Ez az igazságos ítélkezés alapja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.