2023. április 3., hétfő

ÚJRA BÜNTETIK A ROKKANTAKAT, ANYAGILAG ÉS ERKÖLCSILEG IS TOVÁBB ALÁZZÁK ŐKET

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2023.04.03.


Nem jártak jól a rokkantsággal élők a tavalyi kártalanítással, és bármelyik megoldást is választották, az tíz helyett legfeljebb két év veszteségüket fedezte. Sokan a per lehetőségét is elbukták.

– A rokkantsággal élők tavalyi kompenzálása anyagilag és erkölcsileg is tovább alázza a korábbi ellátásuktól 2012-ben megfosztott egészségkárosodott embereket. Így fogalmazott lapunknak egy rehabilitációs szakértő, aki azt kérte, hogy a nevét ne írjuk le, mert fél a hatalom megtorlásától.


Mint arról beszámoltunk, a rokkantsággal élő, betegségük miatt dolgozni nem tudó emberek kálváriája 2011-ben kezdődött, amikor a Fidesz-kormány bejelentette: átalakítja a rokkantsági nyugdíjrendszert, „mert a jelenlegi fenntarthatatlan, pazarló, átláthatatlan és folyamatosan államadósságot generál”. A cél az volt, hogy aki csak tud (az is, aki nem tud) menjen vissza dolgozni. Aki a nyugdíjkorhatárt elérte, nyugdíjasként kapta tovább a támogatását, aki viszont nem töltötte be az 57. életévét, az egy bármikor csökkenthető vagy megszüntethető rehabilitációs- vagy rokkantsági ellátásra lett jogosult az addigi járandósága – például a rokkantnyugdíj – helyett. Hogy melyikre, azt az akkor létrehozott rehabilitációs hatóság döntötte el, az orvosok egy új pontrendszer alapján sorolták be a betegeket. Akiről úgy gondolták, hogy dolgozhat, az rehabilitációs ellátásra vált jogosulttá. A hatóság dönthetett úgy is, hogy a beteg nem rehabilitálható, ebben az esetben járt a rokkantsági ellátás, de jóval alacsonyabb - felére, harmadára csökkentett – összegben, mint amit addig adtak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.