2023. április 17., hétfő

OLEG RIBACSUK: ORBÁN ELŐBB-UTÓBB EL FOG UTAZNI KIJEVBE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.04.17.


Elfogadhatatlanok Lengyelország és Magyarország egyoldalú lépései az ukrán gabona importjáról – írta közleményében az Európai Bizottság szóvivője. Mykola Solszkij, ukrán agrárminiszter Nagy István tárcavezetővel vasárnap egyeztetett, de még nem jutottak megállapodásra. Meg fog változni Orbán ukránellenes retorikája, miután látja az ország sikereit – véli Oleg Ribacsuk korábbi ukrán miniszterelnök-helyettes. A Los Angeles Blade LMBTQ-lap "Köpd be a meleg szomszédodat" törvényként hivatkozik a múlt héten elfogadott magyar jogszabályra. Nemzetközi lapszemle.

Követve Lengyelország példáját, Magyarország megtiltotta az ukrán gabona és egyéb agrártermékek importját – erről számolt be az Oroszországból Rigába száműzött kétnyelvű Medúza – orosz és angol nyelvű portál. Idézik Nagy István miniszter közleményét, miszerint a vámmentesen érkező ukrán termékek a magyar gazdákat károsítják, ezért hazánk felszólította az Európai Uniót, hogy vizsgálja felül a vámmentes exportról szóló döntést. Március végén Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia arra kérte az uniós hatóságokat, hogy vásároljanak tőlük felhalmozott ukrán élelmiszereket, mivel saját hazájukban eladhatatlanná váltak a helyi termékek az olcsó ukrán import következtében.  Ez egyébként vezető hír lett hazánkkal kapcsolatban a nemzetközi médiában – foglalkozott vele minden mérvadó portál, CNN, BBC, Financial Times, Saudi Gazette, Voice of Nigeria …

Dunya News pakisztáni tv-s portál varsói keltezésű cikkében ezeket kiegészítette azzal, hogy az ukrán miniszter rendkívül károsnak tartja a több országtól is megtapasztalt egyoldalú lépést. Érti, hogy nehéz helyzetben vannak a helyi termelők, de az ukránok mindenkinél nehezebb helyzetbe kerültek. A cikk megjegyzi, Lengyelországban ugyebár választások lesznek, ahol nem mellesleg beragadt az infláció is. Jaroslaw Kaczynski a Jog és Igazságosság elnöke a szombati pártkongresszuson úgy fogalmazott, hogy „ettől függetlenül barátai és szövetségesei maradtunk Ukrajnának. Azonban minden országnak a saját érdekeit kell védenie.” És jelezte, nyitott a pártelnök az ukránokkal való agrárügyi tárgyalásokra. Megjegyezzük, vidéken óriási támogatottságot élvez Kaczynski pártja.

Erre való reagálásként a Reuters oldalán olvashatjuk: az Európai Bizottság szóvivője leszögezte, hogy elfogadhatatlanok az egyoldalú lépések, ilyen kérdések esetén döntő fontosságú a folyamatos egyeztetés a tagországok és az EU testületei között. A lengyelek erre úgy reagáltak: kezdettől fogva jelezték problémájukat. Mykola Solszkij, ukrán agrárminiszter Nagy István tárcavezetővel vasárnap egyeztetett is, kifogásaikat ismertetve, dűlőre még nem jutottak, de megállapodtak, hogy hamarosan újra tárgyalnak. Az orosz Interfax információi szerint a magyar miniszter ígéretet tett arra, hogy mégiscsak folytatódnak a gabonaszállítások Magyarországra.

A Reuters emlékeztet: a fekete-tengeri gabonafolyosóról Törökország és az ENSZ közbenjárásával tavaly nyáron egyezett meg Ukrajna és Oroszország, de ez a megállapodás május 18-án hatályát veszti, az orosz fél pedig jelezte, csak akkor egyeznének bele a meghosszabbításába, ha a nyugat megszüntetné az orosz gabona és műtrágya exportjának akadályait.

Oleg Ribacsuk, volt ukrán miniszterelnök-helyettes illetve elnöki kabinetfőnök szerint Orbán ukránellenes retorikája megváltozik azzal egyidőben, ahogy látni fogja Ukrajna sikereit és megerősödését, tekintve lehetséges uniós és NATO-tagságát is – mondta az ukrán 24 TV-csatornának a politikus. Már most is nagy nyomás alatt van Brüsszel és az Egyesült Államok részéről, mivel az uniós pénzekre szüksége van, és feltehetően az amerikai szankciók is megteszik hatásukat. Ez reagálás volt a magyar kormányfő pénteki rádiós kinyilatkoztatására is. Nem egyszer kétségbevonta Orbán szavahihetőségét, amire idézték még a rá jellemző pávatáncos fordulatot is. Kijelentette, elfogadhatatlan az orbáni béketerv hangoztatása mögötti ideológia. Ha meg is változna Orbán retorikája, nem szabad hinni neki, hisz tudjuk, milyen „szövetségesünk” lett ő. Helyette igazi barátokra lenne szüksége Ukrajnának. Oleg Ribacsuk úgy véli, Orbán el fog utazni előbb-utóbb Kijevbe.

"Köpd be a meleg szomszédodat" törvényként hivatkozik a Los Angeles Blade, a LMBTQ közösség helyi lapja a magyar parlamentben múlt héten elfogadott jogszabályra. Elfogadására annak ellenére sor került, hogy a kormányt állandó össztűz alá vették a nemzetközi jogvédő szervezetek a kisebbségeket érő megkülönböztetés, kirekesztés és diszkrimináció miatt. Most azok kerültek célkeresztbe, fogalmaz sarkosítva és egyszerűen a lap, akik azonos nemű párként gyereket nevelnek. A lap szerint Orbánék minden ilyen esetet a pedofílivával azonosítanak. De ennél szélesebb lehet a merítés, mert az alaptörvényre való hivatkozással már azokat is besúghatják, akik nem tartják magukat a törvények által szentesített magyar családmodellhez, vagy akik transznemű identitásukat nem titkolják. Az írás kiemeli, hogy most már 14 ország csatlakozott az Európai Bizottság által kezdeményezett, az Orbán-kormányt emiatt elítélő feljelentéshez, amelyek között április 6-a óta Németország és Franciaország is ott van. Így aztán bővülhet a kötelezettségszegési eljárások sora.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.