2023. április 17., hétfő

ORBÁNÉK KILÉPTEK AZ OROSZ BANKBÓL, AMELYNEK NEMRÉG MÉG MÉSZÁROS PÉNZINTÉZETE SIETETT A SEGÍTSÉGÉRE

DIREKT36 / TELEX
Szerző: DIREKT36 / SZABÓ ANDRÁS
2023.04.17.


Teljes hátraarcot hajtott végre az Orbán-kormány az orosz vezetésű, budapesti székhellyel működő Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) ügyében, miután szerdán az Egyesült Államok szankciós listára helyezte a pénzintézetet. Csütörtökön a kormány bejelentette, hogy kilép az addig általa számos módon segített bankból.

Ez a fordulat azért is volt meghökkentő, mert – mint azt a Direkt36 nemrég bemutatta belsős banki iratokra alapozva – az elmúlt egy évben az Orbán-kormány vált a bank legfőbb támaszává, miután azt az Ukrajna elleni háború miatt magára hagyta minden más kelet-európai tagországa, és zár alá került a forrásainak egy jelentős része is.

A Direkt36 birtokába került új információk szerint az IIB nemcsak a kormányra számíthatott ebben a nehéz időszakban, hanem a kormányközeli gazdasági birodalomra is. A pénzintézettől kiszivárgott iratok szerint ugyanis amikor tavaly tavasszal az OTP úgy döntött, hogy megszünteti az IIB számláit, akkor a pénzintézet a miniszterelnök régi barátjának, Mészáros Lőrincnek a résztulajdonában álló MKB Banknál talált menedéket, itt tudott pénzügyi tranzakciókat lehetővé tevő számlát nyitni.

A bankváltás az IIB-től kiszivárgott iratok szerint nem ment simán, az MKB egy ideig halogatta az erről szóló döntés meghozatalát, az IIB-nél ezért az is felmerült, hogy az ügyben Varga Mihály pénzügyminisztertől kérnének segítséget...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.