2023. április 5., szerda

ÖSSZEOMLOTT A LAKÁSHITELEZÉS MAGYARORSZÁGON - TOVÁBB OLVADT A LAKOSSÁG BANKI MEGTAKARÍTÁSA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2023.04.05.


Még a tragikusan alacsony januári lakáshitelezést is sikerült alulmúlni februárban. A tavaly májusi csúcshoz képest ötödére zuhant a folyósított hitel. Egyedül a fogyasztási kölcsönök mennek. Közben tovább csökkent a lakosság bankban tartott megtakarítása.


Mindössze 3590-en vettek fel lakáshitelt idén februárban, ami további visszaesést jelent a januári 4101 darab szerződéshez képest – derült ki az MNB legfrissebb számaiból. Ez annyira alacsony szám, hogy példa nélküli a jegybank 2017. év eleje óta vezetett statisztikáiban. 2017 februárjában például elég alacsony, 5891 darab volt, de még az is jóval több az idei számnál. Egy éve ilyenkor is több mint kétszer ennyien vettek fel lakáshitelt.

Az összes felvett lakáshitel mindössze 33 milliárd forint volt idén februárban, így 9,2 millió forint lett az átlagos hitelösszeg. Tavaly májusban 154 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak 10833 hitelfelvevőnek, akkor az átlagos hitelösszeg 14,2 millió forint volt. Az összes folyósított lakáshitel összege alapján tehát ötödére zsugorodott a piac. A számokból kiderül, hogy akik egyáltalán felvesznek hitelt, azok is jóval kevesebbet, mint a korábbi hitelfelvevők. Egyébként a KSH legfrissebb adatai szerint a lakáspiaci tranzakciók összetételhatása jóval 100 százalék alá csökkent az elmúlt negyedévekben, azaz egyre kisebb és egyre olcsóbb volt a csökkenő számban megvásárolt lakás Magyarországon.

Pedig már a januári számok is tragikusan alacsonyak voltak. Mint korábban megírtuk, már júniustól kezdve havonta egyre kevesebb lakáshitelt vettek fel az emberek. Decemberre pedig szabályosan bezuhant a piac, mindössze 41 milliárd forint lakáshitelre kötöttek szerződést, januárban pedig a padlón maradt. Most kiderült, hogy sikerült tovább csökkennie februárban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.