2023. április 30., vasárnap

TÖBB HÓNAPIG MARADHATNAK GYEREKEK OLYAN NEVELŐSZÜLŐKNÉL, AKIK NEM TUDJÁK ŐKET MEGFELELŐEN ELLÁTNI

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2023.04.30.


„Egyetértek a párbeszédes Szabó Tímea állításával, a gyermekvédelem összeomlott. A rendszer hibája, hogy a gyermekvédelemben előfordulhatnak tragédiák. Nincs annyi nevelőszülő, mint ahány férőhelyre szükség lenne”


– mondta a Telexnek egy gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó szakember, aki munkakörénél fogva belülről lát rá számos problémás esetre több megyében is. A szakember olyan pozícióban dolgozik, hogy nem beszélhetne a mindennapokban megtapasztalt gondokról, ezért is vállalta név nélkül a véleményét. A gyermekvédelmi rendszer kihívásival már több cikkben foglalkoztunk, eddig általában szakértőkkel beszéltük át a hiányosságokat.

Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője nemrégen azt javasolta, hogy egy 28 fős eseti parlamenti bizottság vizsgálja meg a nevelőszülői hálózat működését. „Jelenleg 5860 nevelőszülő van az országban, de a szakemberek szerint még mindig hiányzik további kétezer” – mondta. A frakcióvezető szerint az összeomlást mutatja a Nyíregyházán egy autó csomagtartójában holtan talált kétéves kisfiú ügye. A gyermek azután halt meg, hogy a nevelőanyja megetette, a kisfiú azonban félrenyelt, és megfulladt a lakásban.

A lapunknak nyilatkozó gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó szakember szerint a nevelőszülők többsége igyekszik jól végezni a feladatát, nyilvánvalóan nem akarnak rosszat a gyerekeknek. Persze amikor a nyíregyházihoz hasonló tragédiák történnek, akkor az egyén felelősségét nem lehet kivenni a történetből, de hogyha jól működne a gyermekvédelmi rendszer, akkor megelőzhetők lennének a hasonló esetek.

A férőhelyhiány az egyik legnagyobb probléma...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.