2023. április 10., hétfő

TÖRLEY KATALIN: A STÁTUSZTÖRVÉNY ALJAS ÉS SUNYI MÓDON KÖTI GÚZSBA A TANÁROKAT

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.04.10.


Soha nem látott mélységű válság előtt állunk, ha életbe lép a pedagógusokat érintő státusztörvény. Fel fogja forgatni az oktatási rendszert, amely már eddig is rengeteg sebből vérzett, és akik bennmaradnak, azok nagyon rossz helyzetbe kerülnek, pedig eddig sem volt könnyű nekik – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája, akit egyébként elbocsátottak a Kölcsey Gimnáziumból, és akinek munkaügyi pere április közepén kezdődik.


Ilyen nehéz helyzettel még nem nézett szembe a pedagógustársadalom, a státusztörvény és a teljesítményértékelési rendszer gyakorlatilag rabszolgasorba taszítja azokat, akik bent maradnak a rendszerben és várható, hogy felmondási hullámot fog gerjeszteni – mondta a pedagógus. „Most a fő cél megakadályozni azt, hogy a törvénytervezet a parlament elé kerüljön, mert ha odakerül, hipp-hopp megszavazzák, a köztársasági elnök aláírja és bevezetik, annak ellenére, hogy szakmai szervezetek nem értenek vele egyet.”

2022 megmutatta, hogy vannak, akik mernek lépni és tiltakozni, megszületett a diákokkal és a szülőkkel egy minőségi egység, ehhez kellene a mennyiségi egység, hogy szintet lehessen lépni – tette hozzá. „Hogy ezt miképpen befolyásolja az elfogadásra váró státusztörvény, ami aljas és sunyi módon köti még inkább gúzsba azokat, akik bent maradnak a rendszerben, nem tudni.”

Törley Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy még a jogászok szerint is hiányos a státusztörvény, ki lehet ragadni példákat arra, amelyek igazolják, hogy ez bosszú mindazért, ami tavaly történt. „A pedagógusokat munkajogilag sokkal nehezebb helyzetbe teszik, mint bármelyik más munkacsoportot Magyarországon. Diszkriminatív tehernövelés, hogy a heti 40 óra munkavégzést akár 48 órára is felemelhetik, holott a negyven órás munkarend mellett a tanárok többsége 50 óránál is többet dolgozott, hogy elvégezhesse mindazt a munkát, ami számára elő volt írva. A helyettesítések számát is megemeli, és egy csomó olyan jogot elvon a tanári közösségektől, amelyeket már eddig is súlyosan megnyirbáltak. Az éves munkatervről, a pedagógiai tervről eddig a tanári közösség döntött, most már az intézményvezető és a tankerület. Ezek súlyosan csorbítják az eddig is elégtelen autonómiát. A törvény szerint a tanárok öncenzúrára kényszerülnek, a munkaidejükön kívül sem nyilatkozhatnak kritikusan az oktatási rendszerről, a telefonjukat, laptopjukat megfigyelheti a munkáltatójuk.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.