2023. április 4., kedd

VÁRATLAN DÖNTÉSRE ROBBANT AZ OLAJÁR - EZ A LÉPÉS BETEHET AZ INFLÁCIÓ CSÖKKENÉSÉNEK IS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: SZEPESI LÁSZLÓ
2023.04.04.


Vasárnap robbant a hír, miszerint az OPEC+ tagállamai megállapodtak az olajtermelésük visszafogásában. A bejelentésre az olajárak gyakorlatilag azonnal kilőttek, és elemzők szerint az inflációs kilátások is romlottak. Kérdés, hogy mennyire lesz sikeres az olajlobbi akciója.


Az OPEC+ tagállamok vasárnapi bejelentés szerint május elejétől egészen az év végéig jelentős csökkentést vállalnak ezek az országok, a termeléskiesés elérheti akár a napi 1 millió hordó értéket is. Ebből Szaúd-Arábia egymaga 500 ezer hordót vállalt, ez a sivatagi állam tervezett napi 11,5 milliós termelésének majdnem az 5 százaléka. Egyes állami híradások szerint Irak is 211 ezer hordóval kevesebb olajat fog kitermelni, az Egyesült Arab Emírségek 144 ezer, Kuvait 128 ezer, Algéria 48 ezer hordóval fogja majd vissza nyersolaj-felhozatalát. Mindeközben Kazahsztán 78 ezer hordóval, Omán 40 ezer hordóval csökkenti a kitermelését, és Oroszország is bejelentette, hogy meghosszabbítja azt a napi 500 ezer hordónyi csökkentést, amit még korábban jelentett be a nyugati szankciók elleni tiltakozásul.

Magyarán egy igen nagy és változatos csoport jött létre, akik koordinált tevékenységükkel azt kívánják elérni, hogy a kínálat csökkentésével magasabb egyensúlyi ár alakuljon ki a piacon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.