2023. május 8., hétfő

AZ ORBÁNI INFLÁCIÓ, MINT HUNGARIKUM

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.05.08.


Pár héttel ezelőtt jelentette be a kedves vezető, hogy beadta a vakcinát az infláció ellen, amit régebben megígért, és – tette hozzá diadalittasan – az injekció íme, hatásos. Nem lett az, mert nincsen vakcina, vagy, ha van, az ilyen összedobott kínai lötty, mint amiket jó pénzért a járvány idején szokott fogadni a reptéren harsonaszóra, hogy azzal kezeljék a nyugdíjasokat, akik ennek megfelelően hullottak is, mint a legyek. Ha már itt tartunk, arra is emlékezhetünk, hogy a Fidesz-mantra szerint az egész világ csodájára járt a magyar járványkezelésnek, amelynek eredményeképpen lakosságarányosan nálunk haltak meg a legtöbben szinte.

A Fidesz azonban rámutatott, hogy az a közel ötvenezer ember, aki meghalt, nem is olyan sok, és képesek voltak ennek is örülni, sőt, diadalként beállítani a tragédiát. Arról már nem is beszélve, hányan gazdagodtak meg villámgyorsan a járványmutyin, de, mivel Magyarországon élünk – és halunk -, már ezt is mindenki elfeledte az ennél is aktuálisabb ganyéságok miatt. Ezek úgy rétegződnek egymásra, mint a guano, keményen és vastagon. Ugyanígy az infláció is pusztít. De, hogy ebbe mennyien halnak bele, az nem számszerűsíthető, a mindennapos nyomort is elfedik a győzelmi jelentések és a pápa látogatása.

Számok vannak. Tiszta, világos és kegyetlen számok, amelyek azt mutatják, hogy ma Magyarországon háromszor akkora az infláció, mint az EU-ban, és még a háborúban álló ukrajnai inflációnál is magasabb. De nem is olyan rég erre is volt bicskanyitogató magyarázat, miszerint az ukránoknak könnyű, nekik nincs a szomszédjukban háború, míg nekünk viszont igen. Őket nem sújtják a szankciók, de bennünket nagyon, és így tovább a teljes képtelenségig, amit bízvást nevezhetünk tébolydának, de már megszoktuk. Ennek az egyik eleme volt Orbán kijelentése az infláció elleni vakcináról, ami azonban nincsen.

Tíz év elcseszett gazdaságpolitikája van, aminek egyenes következménye a mostani állapot, és ezen hangzatos szavak nem segítenek, de lassan már a jóisten sem. Nagy valószínűséggel azonban, ha a Fidesz esetleg tudna – nem tud -, akkor sem akarna tenni ellene, hiszen a világbajnok áfából ömlik a pénz a költségvetésbe, ahol ezzel tömködik az uniós pénzek elmaradása okozta lyukakat, a maradékot pedig ellopják. Ami minálunk folyik, az tényleg egyedi sajátosság, s hogy ezt az ellenzék elkezdte orbáni inflációnak nevezni, az nem humoros, hanem ez a kőkemény magyar igazság. Bele is döglünk.

Az viszont már a kabaré kategóriája, hogy a DK a Magyar Hungarikum Bizottsághoz fordul, hogy az orbáni inflációt nyilvánítsák hungarikummá, mint nemrég a lángost, és persze nem fogják. A DK csak fel akarja hívni magára a figyelmet, mert voltaképp tehetetlen. Annyi maradt neki – akárcsak a többi ellenzéki pártnak -, hogy ilyenekkel mutasson rá a magyar tragédiára, de annyi is, hogy voltaképp senki nem figyel rájuk a saját közönségükön kívül. Maximum a Fidesz sajtóosztálya, amely olyan éber, mint egy sarokban szimatoló patkány, és elő is rántja a készletből a kis paneljét, hogy aztán a médiabirodalma ezt harsogja kifulladásig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.