2023. május 16., kedd

BALÁZS PÉTER: ORBÁNÉKNAK A VALÓSÁGHOZ KÉNE IGAZÍTANI A GONDOLATAIKAT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.05.16.


Orbán Viktor környezetében nincsenek önálló gondolkodók, aki ezzel megpróbálkozott, eltűnt onnan. Ez egyszemélyi vezetés, a többiek végrehajtják a főnök akaratát – véli Balázs Péter professzor. A volt külügyminiszterrel a kormányfő politikai igazgatójának néhány kijelentéséről beszélgettünk. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tizenharmadszor megszervezett Ludovika Fesztiválján Orbán Balázs például arról beszélt, hogy az új generációnak újra kellene fogalmaznia a viszonyát Európához. A professzor szerint viszont éppen az lenne kívánatos, ha a kormány a valósághoz igazítaná a gondolatait.


Orbán Balázs leglényegesebb axiómája: „Nemzeti gondolat nélkül nincs Magyarország, és a nemzeti gondolat kizárásával Európának nincs jövője!” Önálló gondolkodó Orbán Balázs, vagy csak visszhang?

Azt tudjuk, hogy Orbán Viktor környezetében nincsenek önálló gondolkodók. Én még egyet sem láttam. Aki ezzel megpróbálkozott, az eltűnt onnan. Ez egyszemélyi vezetés, a többiek végrehajtják a főnök akaratát.

Miért törekszik arra Orbán Balázs, hogy úgy látsszon, mintha ez az ő önálló gondolata lenne?

Én nem tudom, hogy törekszik-e rá. Azért a Fidesz-tábor mindig egy hangon énekelt. Amit az egyik elkezdett mondani, ugyanazt mondta mindig mindenki. Vannak kiadott szövegpanelek, és azokat halljuk vissza, bárkit kérdeznek. Ebben nincs újdonság, mert ez kezdettől fogva így működött.

De mindig azt kellett mondani, amit a „főnök” mondott…

Pontosan. Azt tudni lehet, hogy mennek körbe az e-mailek a napi irányelvekkel: mire mit kell reagálni, és ahhoz tartják magukat. A Fidesz mindig is a legfegyelmezettebb párt volt, ahol egy ember diktálta az irányvonalat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.