2023. május 4., csütörtök

BRUTÁLIS REZSISZÁMLÁT KÉSZÍTETTEK ELŐ BUDAPESTNEK, ÍGY SIKERÜLT MEGÚSZNI

24.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2023.05.04.


Lényegében spekulációra kényszerült a fővárosi önkormányzat, miután a tavalyi energia-közbeszerzéseknél beérkeztek az első ajánlatok. Az idő, úgy fest, a fővárost igazolta.


„Tavaly ősszel az energiapiacokon pánik alakult ki, amit meglovagoltak olyan szereplők, akik az energiahordozót nem azért szerezték be, hogy végső felhasználóként igénybe vegyék, hanem azért, mert – mint egy tőzsdei termékkel – nyerészkedni próbáltak vele. Valószínűleg ez a húzás be is jött nekik. Mi áttekintettük az adatokat, és arra jutottunk, hogy ezt a piaci blöfföt nem akarjuk táplálni, nem fogunk ilyen magas árakon leszerződni” – jelentette ki lapunknak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Amikor 2022 szeptemberében megérkeztek az első piaci ajánlatok, bruttó 460 forint/kilowattóra (kWh) egységáron kínálták volna az áramot a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. számára, éves, fixáras szerződés keretében. Nem ennyire irgalmatlanul drága, de szintén kedvezőtlen ajánlatot kapott a BKV Zrt. is. A városházán úgy találták, hogy ilyen díjak mellett képtelenek lesznek kifizetni az energiaköltségeket. Ezért a megkereséseket visszautasították, és úgy döntöttek, hogy kivárnak.

Ezzel 19-re húztunk lapot

– fogalmazott a politikus, hiszen a főváros kockázatot vállalt, amikor a napról napra emelkedő energiaárak mellett abban bízott, hogy később alacsonyabb lesz a díjszint.

Korábban elképzelhetetlen árak jelentek meg a piacon, ám az önkormányzatok többsége a hagyományos modell alapján gondolkodott, mely szerint az energiát időben kell beszerezni, a szokott módon egy, vagy opcionálisan egy plusz egy évre leszerződve. Amikor olcsó volt az energia, akkor sok helyen ez elhanyagolható tétel volt, a helyzet azonban nagyon megváltozott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.