2023. május 17., szerda

EZEKNEK NEM TANÁR, TANULT EMBER KELL, HANEM OSTOBA, BÓLOGATÓ, MEGALKUVÓ RABSZOLGA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.05.17.


„Ismét túl vagyunk egy fordulón, túl sok eredményről beszámolni nem tudunk. államtitkár úr tulajdonképpen összefoglalta az elmúlt tárgyalások eredményeit” – így kezdte Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke beszámolóját arról, mi is történt a szakszervezetek, a Nemzeti Pedagógus Kar és a kormány újabb egyeztetésén. A téma ismét a státusztörvény volt, Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) választmányának ügyvivője pedig elmondta, a törvénynek még csak az egybeszerkesztett változatát sem kapták kézhez. Csupán szóbeli kiegészítésekből értesülhettek a tervezett változtatásokról.


Azért a kormánynak sikerült meglepnie is a tárgyalópartnereit – idézte fel Gosztonyi Gábor. Kiderült, továbbra sem engednek a heti 22-26 kötelező óraszámból. Ez volt a szakszervezetek egyik fő követelése és negligálása – mint az alelnök megjegyezte - csak azért fájó, hiszen a pedagógusok még efelett is jó néhány órát dolgoznak, tanórán felüli munkát végeznek a dolgozatjavítástól a másnapi órákra való felkészülésen át a szülői értekezletek megtartásáig. A szakszervezetek épp a munkaterhek csökkentése érdekében követelték, hogy 22 óránál magasabb kötelező óraszámot ne legyen szabad előírni a pedagógusoknak.

Bár úgy tűnik, a szakszervezet követelése egyelőre álom marad, Rétvári Bence államtitkár mégis azt posztolta szombaton a Facebookon, „Az új pedagógus életpálya törvény végre megteremti a lehetőséget, hogy a heti 22 tanóránál többet tanítók többlet bért kaphassanak. A minősítésnek ugyanis az óraszám a legfontosabb eleme, így a bér mértékét is ez határozza meg a leginkább. Aki többet tanít, az jelentősen többet is fog keresni a kevesebb órát tartóknál.” Sőt, külön posztjában az virít: „Új pedagógus életpálya törvény: a 22 tanóra feletti órákért többlet bér jár.” Gosztonyi Gábor szerint azonban az államtitkár szombati „bejelentése finoman szólva is fake newsnak nevezhető”, mivel szó sincs arról, hogy 22 óra tanítás lenne a kötelező, és ezen felül minden pluszmunkát kifizetnének. Szerinte az ilyen megjegyzések semmi másra nem jók, mint a közvélemény oktatásban dolgozók elleni hergelésére. Gúnyosan hozzátette, azért a kormánynak is van szíve, a státusztörvény tervezetében szereplő 80 óra ingyen végzett eseti helyettesítést 60 órára csökkentették. „Micsoda nagyvonalúság” – mondta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.