2023. május 8., hétfő

HANGOLÓDJUNK EGY MÉSZÁROS LŐRINC-SEJTÉSSEL A KEDDI MATEKÉRETTSÉGIRE: MENNYI KÖZPÉNZT SPÓROLUNK, HA X BEVÉTEL ÚGY CSÖKKEN Y SZÁZALÉKKAL, HOGY A KAPOTT EREDMÉNY Z LESZ?

ZACC / TELEX
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2023.05.08.


Talán tényleg a közelgő matematikamatúra tiszteletére – talán nem, de akkor vajon miért – a Kormányzati Tájékoztatási Központ talányos, matekos analógiával élve háromismeretlenes egyenlettel lepte meg hétfő délelőtt a közvéleményt. Én gimis koromban a kétismeretlenes egyenletrendszereket nagyon szerettem, és talán létezne a dolgoknak olyan együttállása, amikor háromismeretlenes rendszerekkel is elboldogulnék, most nem ez a helyzet.

A kormányzati, indokoltan írom idézőjellel, „tájékoztatási” központja ugyanis úgy adta ki a Csökkenti a kiadásokat a kormány az autópálya koncessziós szerződés módosításával című közleményét, hogy azt a matematika nyelvén csak egyetlen módon lehetne leírni.

Nevezetesen így:

x Ft * y% = z Ft

Vagyis a „tájékoztatásban” semmilyen kapaszkodó nincs arra nézvést, hogy a mostani, csökkentés előtti összeg (x) pontosan mennyi, hogy azt hány (y) százalékkal csökkentik, és így mekkora, az eddiginél mennyivel kisebb összegű díjat kell fizetnie az államnak 2023-ban és 2024-ben (továbbá az sem, hogy ennek a díjcsökkentésnek megfizetjük-e az árát 2025-től, amikor esetleg a szerződöttnél magasabb díjat kell fizetni).

A közlemény, amely szerint a kormány „felülvizsgálta a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fejlesztésére 2022-ben megkötött koncessziós szerződést és az állami a felülvizsgálat eredményeként az állami kiadások csökkentése érdekében a koncessziós szerződés módosítása mellett döntött”, foglalkozik természetesen „az elhibázott szankciós politika” okozta jelentős károkkal, az „elhúzódó háború okozta előre nem látható hátrányos következményekkel”, valamint azzal, hogy „a gyorsforgalmi közúthálózat hosszú távú, magas színvonalú és fenntartható üzemeltetése és fejlesztése” továbbra is fontos. Épp csak az érdemi részletekről nem árul el semmit...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.