2023. május 6., szombat

KÓRHÁZAK VAGYONKEZELŐ ALAPÍTVÁNYOKNÁL, SZÁZADVÉGES LELKÉSZ A TITKOSSZOLGÁLATNÁL - AZ ÁTLÁTSZÓ HETILAP-SZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2023.05.05.


Hvg.hu: Igent mondott a parlament, hat állami kórház kerül vagyonkezelő alapítványokhoz


A Fidesz–KDNP voksaival elfogadta az Országgyűlés az egészségügyi törvénycsomagot, amely féltucat állami kórházat és azok ingatlanait bízza egyetemi vagyonkezelő alapítványokra, szigorítja az orvosi esztétikai beavatkozásokat, és szűkíti az egészségügyben egyéni vállalkozóként dolgozók körét. Az érintett intézmények Berettyóújfalun, Deszken, Komlón, Mohácson, Szigetváron és Siklóson találhatók. Az ingó vagyonelemeket és ingatlanokat is ingyenesen kapják meg az új fenntartók, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány és az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány.

Telex: Szürkevízzel oldaná meg az ipari övezetek vízigényét Debrecen, 108 milliárdos állami támogatásból fejlesztik a víziközművet

Közel 175 milliárd forintos víziközmű- és vasútfejlesztés kezdődik Debrecenben, a beruházásokhoz a forrásokat a kormány biztosítja – írja az MTI. Papp László, Debrecen fideszes polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján részletezte a támogatásból megvalósuló fejlesztéseket. Több mint 108 milliárd forint megy a víziközmű-infrastruktúra fejlesztésére. A cél a lakossági vízellátás biztonságának növelése és az ipari övezetek vízigényének kielégítése. 65,6 milliárd forintból pedig villamosítják a Debrecen és Balmazújváros közötti vasútvonalat és megerősítik a vasúti pályát.

Magyar Hang: Tizenegy focipályányi területet építhetnek be Újbudán

Budapesten a Fehérvári – Barázda – Szerémi – Galvani út közötti nyolc hektáros területet rozsdaövezeti akcióterületté minősítené át a kormány egy nemrég született kormányrendelet-módosítás értelmében, annak ellenére, hogy változtatási tilalmat rendelt el az Újbudai Önkormányzat erre a telekre decemberben. Ha a módosítást elfogadják, a beruházó 800 lakást és 70 ezer négyzetméter irodát fog építeni a telekre, ami nagyon túlterhelné a környéket, veszélyeztetné élhetőségét – nyilatkozta a lapnak Szécsi Ilka, a Körtér – Környezettudatosak tere Újbudán (KörTér) civil mozgalom alapítója. Jelezte, a rendelet ellen tiltakozva már levelet küldtek Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Média1: Botrány a CPAC Hungary-n: egy amerikai politikussal készülő interjúja kellős közepén eltávolították a szervezők a The Guardian tudósítóját

Felsőbb utasításra, egy republikánus politikussal, Rick Santorum volt szenátorral készült interjúja kellős közepén váratlanul el kellett hagynia a Budapesten zajló CPAC Hungary nevű jobboldali konferencia helyszínét Garamvölgyi Flóra újságírónak, a The Guardian című brit lap tudósítójának, aki 14 órát utazott érvényes sajtóregisztrációjával Los Angelesből, hogy ott lehessen a konferencián, ám most nem tudja tovább folytatni a tudósítói munkáját és az interjúját sem fejezhette be, a szervezők ugyanis a karjánál fogva és a mondat kellős közepén váratlanul elhúzták tőle a neki épp kedvesen válaszoló volt szenátort. A szervezők szerint rendszerhiba volt beengedni az újságírót. Másokat is eltávolítottak.

Magyar Narancs: Századvéges lelkész vezeti tovább a katonai titkosszolgálatot


Új államtitkára lesz a Honvédelmi Minisztériumnak, Barthel-Rúzsa Zsolt – adta hírül pénteken este a HVG. A lap úgy számolt, hogy mivel a HM-ben mind a három eddigi államtitkár a helyén maradt, Barthel-Rúzsa Zsolt új feladatkört kaphat, de az, hogy mit, pénteken este még nem derült ki. A Honvédelmi Minisztérium szombaton reggel közölte az MTI-vel, hogy az új államtitkár a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot fogja irányítani. Az 59. államtitkár 46 éves, az Evangélikus Hittudományi Egyetemen szerzett teológus-lelkész diplomát, volt püspöki titkár és lelkész, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Később a Századvég Alapítvány elnöke, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Igazgatóságának tagja lett, és tulajdonosa a Századvég Internationalnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.