2023. május 4., csütörtök

PAVOL SZALAI: ORBÁN RAGADOZÓKÉNT EJTETTE ZSÁKMÁNYÁUL A SAJTÓSZABADSÁGOT

KLUBRÁDIÓ / LÉNYEG
Riporter: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.05.03.


59,8 pontról 62,96 pontra javult Magyarország teljesítménye a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró-szervezet sajtószabadságról szóló 2023-as jelentésében. Ezt minden évben május 3-án, A sajtószabadság világnapján adják ki, Magyarország most 180 országból a 85.-ről a 72. helyre lépett előre, ugyanakkor még mindig a "problémás" kategóriába tartozik – értékelte a jelentést Pavol Szalai, a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet regionális igazgatója rádiónknak.


Magyarország a lista alján van, alulról a harmadik helyen az Európai Unió-s országok között – mondta el a Klubrádiónak Pavol Szalai, a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet regionális igazgatója Párizsból A sajtószabadság nemzetközi napja (május 3.) és most elkészült elemzésük alkalmából.

"Amit pozitívumként tudok elmondani, hogy a sajtószabadságot zsákmányául ejtett ragadozó, Orbán Viktor tavalyi megválasztása óta nem hozott újabb szigorító intézkedést. A helyzet ettől függetlenül nem jó. A 180 országot elemző jelentés szerint a 72. helyen áll" – nyilatkozta Szalai. Hozzátette, "a független Klubrádió másokkal együtt továbbra is a kormány intézkedéseivel szemben küzd a fennmaradásért".

Csernyánszky Judit kérdésére, miszerint a külföldi szerverekről érkező magyarországi média-támadásoknak két hete a Klubrádió is áldozatul esett, ami azt jelentette, hogy még online is elnémítottak minket hosszú órákra – az igazgató a következőket mondta:

Igen, értesültek erről és jelentésükben a biztonsági intézkedések az öt mutató közül az egyik legrosszabb minősítést kapták – Magyarország tekintetében. Nyomon követjük a történéseket, miközben a Pegazusra továbbra sem kaptunk kielégítő választ a kormánytól.

"A magyar médiahatóság kormánypárti összetételét és a döntéshozatalának átláthatóságát kifogásoltam, amikor tavaly nyáron Budapesten Kovács Zoltán kormányszóvivővel tárgyaltam, aki felvetésem ellenére mindent rendben lévőnek, az intézményt pedig függetlennek minősítette. Elmondtam, az uniós törvényeknek nem felel meg a magyar szabályozás, így a Klubrádiót külön is kiemelve jeleztem, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása folyamatban van, s záros határidőn belül az Európai Bíróság döntést hoz az ügyben. Remélem, ez már nem évek kérdése" – mondta el rádiónknak Pavol Szalai, a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet regionális igazgatója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.