2023. május 1., hétfő

„TÉGED FOGADTALAK ÖRÖKBE, SZERETNI FOGLAK ÖRÖKRE”

24.HU
Szerzők: KOVÁCS MÁRTA, ADRIÁN ZOLTÁN
2023.05.01.


„Mi csak egy egyszerű szülőpár vagyunk, akik gyereket szerettek volna. Nem vagyunk mások, nem vagyunk szuperhősök, csak így alakult az életünk” – mondja magáról Patrícia és Ferenc, akik két gyereket fogadtak örökbe, a kisebbik egy roma származású kislány. Megtudhattuk tőlük, milyen kihívásokkal és örömökkel jár két örökbefogadott gyermek nevelése. Annak apropóján találkoztunk velük, hogy nemrég egy hiánypótló könyv jelent meg Magyarországon, amely a roma gyerekek örökbefogadásával foglalkozik. Beszélgettünk a kötet szerzőivel is.

"Amikor Gergő megérkezett, harminckilenc voltam. Nagyon sok »szabad gyököm« volt, valakire ráönthető, felesleges szeretetem. Ha Gergőnek három füle lett volna, akkor is elhoztuk volna. Az első pillanattól fogva imádtuk. Őt is, Csengét is. Egy percig sem tipródtunk".

Patrícia és Ferenc két gyereket nevelnek, a nyolcéves Gergőt és az ötéves Csengét. A kislány roma származású, így vált az életük részévé a Romadopt Klub, ami olyan örökbefogadó vagy örökbe fogadni szándékozó szülők klubja, akik vállalnak cigány származású gyereket. A közösséget akkor fedezték fel, amikor még csak várakoztak.

A klub alapítójának, Gubcsi Juditnak és Mártonffy Zsuzsának, az Örökbe.hu oldal működtetőjének – mindketten roma származású gyerekeket örökbefogadó szülők – áprilisban jelent meg a roma gyerekek örökbefogadásáról szóló könyvük A Nap és a Hold gyermekei címmel. Ennek apropóján beszélgettünk velük, illetve tekintettünk be egy örökbefogadó család mindennapjaiba.

Először vissza Patríciáékhoz. A gyerekek az ajtóban várják izgatottan az új látogatók érkezését, és nem igazán lelkesednek azért az ötletért, hogy most inkább játszani vagy rajzolni kéne elmenniük. Kell némi idő, amíg kicsit lenyugszanak a kedélyek, de azért háttérzeneként végig megmarad a gyerekzsivaj.

A pár még az „iWiW fénykorában” találkozott, akkor mindketten harmincasok voltak. Rengeteg közös barátjuk volt, de valahogy sokáig mégsem találkoztak. Mire egyikük odaért egy házibuliba, a másik már elment. Aztán csak megtalálták egymást. Ahogy telt-múlt az idő, és erősödött a kapcsolatuk, szerettek volna gyereket, eleinte vérszerintit, majd, amikor az nem jött össze, orvosi úton is próbálkoztak, ám a lombik sem sikerült. Ezután döntötték el, hogy örökbe fogadnak.

Az örökbefogadás során nem voltak túl válogatósak, a betegségek és az életkor tekintetében is szinte bármit elfogadtak volna. Miért voltak ennyire megengedőek?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.