2023. május 1., hétfő

SEGÍTETTE-E FERENC PÁPA ORBÁN VIKTORT A LÁTOGATÁSÁVAL VAGY MEGNEHEZÍTETTE A DOLGÁT?

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2023.05.01.


Sok politikus szerint a morális kérdéseknek nincs helyük az államot irányító emberek gondolkodásában. Nyíltan persze nem hangoztatják ezt, hiszen, azok, akik folyamatosan erkölcsi intelmekkel próbálják saját népszerűségüket növelni, egyben népüket nevelni, nem üzenhetik azt, hogy a morális kapaszkodók nélkül is lehet egy államot vezetni. Orbán Viktor utóbbi 30 éves pályafutása kiváló példa arra, hogy a morális felvetéseket egy vezető általában valamilyen politikai cél elérésére használt fel. Különösen szembetűnő ez most, amikor Ferenc pápa mellett parádézott, noha a katolikus egyház vezetőjével szinte semmilyen lényegi erkölcsi kérdésben nem ért egyet.

Hogyan viszonyuljunk a menekültekhez, a kisebbségekhez, az elesettekhez? Ferenc pápa sokszor foglalt állást ezekben a fontos kérdésekben, és a legritkább esetben egyezett a véleménye a magyar kormányéval. Mégis újra ellátogatott Magyarországra, tárgyalt a kormány legmagasabb rangú tisztségviselőivel, és noha a kormányfő egy közösségi felületen tett megjegyzése kifejezetten otromba viccet csinált egy, a pápa által képviselt álláspontból, a szerepéből nem esett ki, és az előzetes menetrendjének megfelelően bonyolította le magyarországi programjait.

Sokan teszik fel a kérdést, hogy egy kifejezetten liberális nézeteket valló pápa miért tesz gesztusokat egy olyan autokrata, sőt kifejezetten homofób ideológiát valló politikai vezető felé, mint Orbán Viktor? A helyes választ valószínűleg csak magától Ferenc pápától kaphatnánk meg, de azért van néhány opció, melyek közül bármelyik elfogadható, sőt logikus a mostani világpolitikai helyzetben. Ezek közül talán az a legvalószínűbb, hogy a katolikus egyház vezetője magyarok milliói előtt személyesen akarta elmondani, mennyire fontos most olyan emberek támogatása, akiket elűztek az otthonaikból, városaikat lerombolták, gyerekeiket deportálták, és katonáik a szabadságért halnak meg.

Ugyanakkor magas rangú magyar kormánytagok parádéznak Moszkvában, és jelentenek be újabb és újabb stratégiai megállapodásokat Oroszország és Magyarország között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.