2023. június 8., csütörtök

DARABOKRA SZEDTÉK A SZAKSZERVEZETEK ÉS A CIVILEK PINTÉR SÁNDOR TÁJÉKOZTATÓJÁT A BENYÚJTOTT STÁTUSZTÖRVÉNYRŐL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2023.06.08.


Szemenszedett hazugság, párhuzamos valóság, propagandaanyag, már a címe sem igaz – válogatott kritikákkal minősítették a szakszervetek Pintér Sándor belügyminiszter levelét, amelyet minden pedagógus megkapott kedd este. Ebből kiderül, hogy benyújtották az Országgyűlésnek a státusztörvényt, amely minden idők legjobban egyeztetett törvényjavaslata a kormány szerint, és a pedagógusok megbecsülésének emelését szolgálja. A szakszervezetek és a civilek másképp látják.

Az új pedagógus-életpályáról szóló törvényjavaslat összefoglalója – ez a címe a tanároknak megküldött tájékoztatónak, amiből kiderül, hogy a státusztörvénynek is nevezett törvényjavaslat címét is átírták, már nem új jogállási törvény, hanem az új pedagógus-életpályáról szóló törvényjavaslat, a szövegben azonban semmiféle kiszámítható pályaív nem található – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.

Szerinte ezzel már a címe is hazugság a tanároknak elküldött tájékoztatónak, és az sem igaz, amivel folytatódik, a több hónapos szakmai egyeztetések hangsúlyozása. Nem volt semmiféle átfogó szakmai, társadalmi egyeztetés.

„Gyakorlatilag postásokkal tárgyaltunk, olyan emberekkel, akiknek nem volt felhatalmazásuk arra, hogy módosító indítványokat fogadjanak el” – mondta Nagy Erzsébet. Szerinte a tájékoztatóban az szerepel, mintha a tanárok kérték volna az új teljesítményértékelési rendszert. Egy olyan felmérésre hivatkoznak ezzel kapcsolatban, amely egy teljesen általános, irányított kérdést tett fel, amelyre természetes volt, hogy a többség igennel válaszol, de nem azt jelenti, hogy a kollégák azt a teljesítményértékelést szeretnék, amit a kormány most tervez bevezetni, és amelynek a részletszabályai továbbra sem ismertek, viszont már az alapelveit is elfogadhatatlannak tartják – mondta a PDSZ ügyvivője...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.