2023. június 8., csütörtök

SZÁZMILLIÓKAT TÜNTETHETTEK EL VITATHATÓ KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT MAGYAR SPORTVEZETŐK, ÁM JOGERŐS ÍTÉLET EGYELŐRE EGYIKÜK ÜGYÉBEN SINCS

NÉPSZAVA
Szerző: VINCZE ATTILA
2023.06.08.


Van olyan per, amelyik már hét éve tart. A szakértő szerint a költségvetésből fogják kompenzálni a károsult szervezeteket.


Csak az utóbbi egy hónapban három sportvezető nevét is kellemetlen szövegkörnyezetben lehetett olvasni, Gömöri Zsolt másodfokon felfüggesztett szabadságvesztést kapott, Vári Attiláról kiderült, félmilliárdos hiánnyal távozott a pólósok elnöki székéből, legújabban pedig a fideszes nagyágyú, Deutsch Tamás öccse, Péter ellen indult rendőrségi nyomozás. Kívülről úgy tetszik, működik az ellenőrzés és a hatalom mindent elkövet a szabálytalanságok felderítése érdekében, de ha ezt hinnénk, az önbecsapás lenne. Egyetlen politikához kötődő sportvezetőnek sem kellett eddig börtönbe vonulnia, holott az okozott kár már százmilliókban, tízmilliárdokban mérhető.

A bajnok a Fidesz országgyűlési képviselője, Szűcs Lajos, aki a teniszezők élén hagyta maga mögött a magyar sport valaha volt legnagyobb hiányát:

összességében 13-15 milliárdnál jár már a történet, de az ügyészségi vizsgálat még tart.

Szűcs pedig ezalatt a parlamentben békésen szelfizik a miniszterelnökkel. Gömöri Zsolt, a paralimpiai elnök ügye másodfokon jogerős, az eljárás 2016-ban, hét évvel ezelőtt indult ellene sikkasztás és hűtlen kezelés vádjával. Ebből mára csak a hűtlen kezelés állt meg, másodfokon egy év börtönbüntetést kapott két évre felfüggesztve, valamint 1 és negyedmillió forintot kell visszafizetnie. A mozgássérült sportolókat összességében 18 millió forintos kár érte, ezt nem ők kapták, hanem az akkori elnök számlázta ki az ítélet szerint szabálytalanul a baráti cégeknek ilyen-olyan jogcímeken.

Vári Attila kétszeres olimpiai bajnokként megkerülhetetlen szereplője a vízilabdás közéletnek, a fideszes politikus elnöki periódusa azonban méltatlanul zárult. Máig nem indokolt, menekülésszerű távozása után az új elnök, az ugyancsak kétszeres olimpiai bajnok csapattárs, Madaras Norbert közleményben tudatta:

csaknem félmilliárd forint hiányzik a szövetség kasszájából, amire a független, külső szakértők átvilágítása után derült fény.

Egyelőre „csak” hiányról beszélt az elnök, de az talán sokat elárul, hogy azt mondta: „A számviteli nyilvántartások hiányosságai nehezítették a vizsgálatot, illetve néhány esetben felvetődtek kérdések az átvett megállapodások, kifizetések célszerűségéről is” – fogalmazott árnyaltan, de azért érthetően Madaras. Kevésbé szofisztikáltan ez azt jelenti, hogy 487 milliót papíron talán szabályosan lapátoltak ki a Margitszigeti aranyásók, de a kifizetések mögött álló teljesítésekre valójában kevés szüksége volt a szövetségnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.