2023. június 14., szerda

ELÉRKEZTÜNK A VÉGJÁTÉKHOZ, ORBÁN MINDENRE KÉPES LEHET HATALMA MEGTARTÁSÁÉRT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.06.13.


„Nem akkor voltak a kommunisták a legveszélyesebbek, amikor hatalmon voltak, hanem akkor, amikor védeni kellett a megszerzett hatalmat.” Ez az analógia jutott Herényi Károly eszébe a mai magyarországi helyzetről. Messziről – a Borkai-interjútól – indultunk a volt MDF-es politikussal folytatott beszélgetésben, ám elértünk addig a megállapításig, amit a fentiek alapján szögezett le: Orbánék már védik a hatalmukat, a vagyonukat, miközben az utolsó fillérig mindent le akarnak még nyúlni. Szerinte Orbán már kapkod, elérkeztünk a végjátékhoz, minden esik szét, már csak a hatalomtechnika működik. A pénzhiány által kiváltott kényszerlépések sorozata pedig borzasztó dolgokat tud előidézni.


Minden szempontból óriási hullámokat vetett Magyarországon Borkai Zsolt, a szexbotrányába belebukott volt győri – fideszes – polgármester interjúja. Az ATV Heti Naplójának adott több mint egy órás mélyinterjúban sok érdekes, tovább gondolandó kijelentést tett Borkai. Az egyik ilyen nem is ki-, hanem bejelentés volt: a Fideszből már korábban kilépett egykori olimpikon bejelentette, hogy a jövő júniusi helyhatósági választásokon újra elindul a győri polgármesteri posztért. Független jelöltként akar tehát megküzdeni a győriek szavazataiért, vélhetően a 2019-es győzelme utáni lemond(at)ása miatt a helyébe lépett jelenlegi polgármesterrel, Dézsi Csaba Andrással.

Ez számos kérdést felvet. Hogyan lehetséges, hogy a kormánypárt nem gondolt arra, Borkai megpróbál visszatérni a politikai színtérre, s szembeszáll az őt ejtő Fidesszel? Mit eredményezhet a kormányzó párt szempontjából, hogy egy, a várost korábban 13 évig közmegelégedéssel irányító (hiszen még a botránya kellős közepén is újraválasztották!) személy elindul a hivatalos Fidesz-jelöttel szemben (akit ugyan még nem neveztek meg, de Dézsi már lelkesen bejelentkezett)? Ráfaraghat-e a Fidesz erre?

Ezzel érdekes helyzet áll ugyan elő a Fidesz számára, de van másutt is ilyenre példa – mondta Herényi Károly. Szekszárdon a fideszes testület váltotta le a fideszes polgármestert – említett egy esetet arra, amikor a párt egykori és jelenlegi tagjai kerülnek szembe egymással. Ez szerinte nem csoda, hiszen ismert dolog: ahogy fogy a pénz, megcsappan a konc, egymásnak esnek az autokrata rendszerek tagjai. Mára pedig az uniós források elmaradása drámai helyzetet teremtett Orbán és a holdudvar számára, amelynek emberei megszokták, hogy bőségben élnek. A korábbi MDF-es politikus arra számít, hogy az ilyen és hasonló esetek a következő időszakban jellemzővé válnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.