2023. július 20., csütörtök

AZ ÖSSZES LMBTQ-KÖNYV ELTÁVOLÍTÁSÁT MÉRLEGELI BOLTJAINAK TUCATJAIBÓL A LIBRI A MELEGELLENES TÖRVÉNY MIATT

TELEX
Szerzők: BOZZAY BALÁZS, BAKRÓ-NAGY FERENC
2023.07.20.


Sokan azt hihették, az a legkeményebb dolog, amire magyarországi könyvesboltok a melegellenes törvény miatt kényszerülnek, hogy be kell fóliázniuk az LMBTQ-érintettségű könyveket, vagy át kell rakniuk őket az ifjúsági részlegről máshová. Azonban egyre inkább látszik: bármennyire meredeken hangzik, a törvény előírásainak ezek még csak az enyhébb részei. Valódi esély van arra, hogy magyar könyvesboltok sokaságából teljesen eltűnhet az összes olyan könyv, amely bármilyen módon megjelenít homoszexualitást.

A Telex birtokába jutott ugyanis egy olyan lista, amely arra utal, hogy a Libri felmérte: a törvény miatt mely könyvesboltjaiban nem árulhatja ezeket a kiadványokat. A jogszabály szerint ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani, se ifjúságit, se felnőtteknek szólót, még befóliázva sem.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Libri az őket ért fogyasztóvédelmi bírság után valóban úgy dönt-e, betartják a törvény rájuk kényszerített előírásait. Ha igen, akkor a saját maguknak készített táblázat szerint a könyvesboltjaik nagyjából feléből, mintegy 30 üzletükből teljesen el kell távolítaniuk az LMBTQ-érintettségű könyveket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.