2023. július 20., csütörtök

NAGYOT EMELKEDHET A VÍZDÍJ - ŐSSZEL AZ ÁTLAGFOGYASZTÁS HARMADA IS PIACI ÁRÚ LENNE?

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: AZÉNPÉNZEM / NÉPSZAVA
2023.07.20.


Kiszivárgott tervek szerint akár már ősztől a jelenlegi víz- és csatornadíj a lakosságnak csak havi 5 köbméterig maradna kedvezményes. E fölött az átlagosan 7,33 köbméter használó magánszemélyektől is piaci árat kérnének. A nem lakossági fogyasztóknak teljes egészében piaci alapú lehet a díj.


Magyarországon nagyobb területek vízellátása szűnhet meg hosszabb-rövidebb időre – állította már négy évvel ezelőtt a MaVíz Magyar Víziközmű Szövetség elnöke. Úgy tűnik, mostanra már tényleg teljesen tarthatatlanná vált a helyzet. A sajtóban rendre jelennek meg hírek a sorozatos budapesti csőtörésekről, illetve az agglomerációs településeken bejelentett vízkorlátozásokról. Kurdi Viktor, a MaVíz elnöke a Népszavának drámai állapotokat vázolt fel (és még a frissen telepített, telepítendő akkumulátorgyárak vízigényéről nem is beszélt).

A szakmai szervezet vezetője szerint a vízdíjak 2012-es befagyasztása, a 2013-as rezsicsökkentés, illetve a vízi közműveket sújtó vezetékadó együtt vezetett el oda, hogy a szolgáltatók bevételei már nem fedezik a hálózat, illetve egyéb infrastruktúra elemek karbantartásának, rekonstrukciójának és bővítésének költségét. Mint állította: minden ivóvízhálózatba pumpált 100 liter vízből átlagosan 20-25 liter folyik el a törött vagy megrepedt csöveken keresztül. Van ahol a hálózati veszteség eléri a 40-50 százalékot, vagyis a víz közel fele nem jut el a fogyasztóhoz, ami rettentően nagy pazarlás – mutatott rá Kurdi.

Különböző szakmai elemzések alapján 1000-3000 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy az ágazati infrastruktúra elérje a kor által megkövetelt műszaki- szolgáltatási színvonalat. Ráadásul hiába kerülne hirtelen akár több száz milliárd forint a felújításokra, az elmaradt rekonstrukciók pótlása nem valósítható meg egy csapásra. Kurdi Viktor szerint a komplex felújítás főként a városokban rendkívül gondos tervezést és ütemezett kivitelezést kíván, ami a források megléte esetén is 10-15 évig tarthat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.