2023. július 18., kedd

EGY JÓ ÉVBEN A BALATONON NEM TUDOD HOVA LERAKNI A TÖRÖLKÖZŐD, MOST MÉG AZ ÁRNYÉKBAN IS TALÁLSZ HELYET

TELEX
Szerzők: PRESINSZKI JUDIT
2023.07.18.


„Azt mondták a kormányinfón, hogy nincs baj? Hát nézz már szét! A 30-40 százalék is egy optimista szám” – mutat körbe lemondóan a fonyódi strand egyik dolgozója. A vízibiciklik mellett állunk, a három nap alatt látott balatoni strandok közül egy viszonylag népszerű partszakaszon, és arról beszélgetünk, hogy a szállodák szövetségének elnöke, Flesch Tamás azt állította, egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a balatoni nyaralást, idén pedig legalább 30-40 százalékkal kevesebb a vendég, az emberek pedig egyébként is inkább csak hétvégén mennek a tóhoz, amire Gulyás Gergely miniszter meg kacsát kiáltott.

Pedig egyre inkább úgy tűnik, sok magyarnak idén nemhogy belföldi, de semmilyen utazásra nincs pénze. Egy friss felmérés szerint a magyarok 59 százaléka nyaralt vagy fog még nyaralni idén, 41 százalék viszont otthon tölti a nyarat, többnyire azért, mert az utazás nem fér bele nekik anyagilag. Ha egy magyar család utazik is, a legtöbben 100-300 ezer forintot szánnak a nyaralásra. A külföldön nyaraló magyarok 51 százaléka szerint pedig ott olcsóbban kijönnek, mint itthon.

És ha már Balaton: a Szállás.hu pár nappal ezelőtti közleménye szerint náluk idén csak minden ötödik nyári foglalás szól a Balatonra, miközben tavaly minden harmadik volt balatoni, az északinál népszerűbb a déli part, és Siófokra mennek a legtöbben.

Hogy képet kapjunk arról, mi a helyzet a Balatonnál, több strandot is végigjárunk az északi és a déli parton; három nap alatt pontosan tizenkettőt.

Van köztük fizetős, ingyenes, de még egy luxusstrand is. A körülmények is ideálisak: hétvégén megyünk, kánikulában, egyszer egy apartmanban szállunk meg, aztán meg egy középkategóriás hotelben. Visszük a plédet, vesszük a hekket, tehát mindent úgy csinálunk, ahogy egy átlagos magyar család is teszi nyaranta, ha leugrik a Balatonra. Hűtőládánk azért nincs...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.