2023. július 20., csütörtök

TÖBB MINT KÉTEZREN MÁR BE IS ADTÁK A FELMONDÁSUKAT AZ UTÓBBI HÓNAPOKBAN A STÁTUSZTÖRVÉNY MIATT

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.07.20.


A PSZ alelnöke szerint sokan tanév közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogy őket hogyan pótolják. Úgy véli, a kormány a nyugdíjas tanárok visszahívásával igyekszik majd „elkenni” a munkaerőhiányt.


A Belügyminisztériumnak (BM) a pedagógusok korábbi évektől eltérő munkaerőpiaci mozgásáról nincs ismerete – közölte a Népszava megkeresésére a BM, miután arról érdeklődtünk, hogy a legutóbbi oktatásügyi tiltakozások célkeresztjébe került új pedagógus jogállási törvény (ismertebb nevén státusztörvény) parlamenti benyújtása, vagyis június eleje óta mennyi pedagógus adta be felmondását és szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát. Korábban az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központtól is szerettük volna megtudni ugyanezt, de nem tudtak válaszolni, állításuk szerint nem rendelkeznek ilyen adatokkal.

A státusztörvényt – amellyel egyebek mellett jövő januártól megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti státusza, növekedhet a munkaterhelésük és át is vezényelhetik őket más intézményekbe – július 4-én fogadta el a parlament. Az aHang platform online felmérésében több mint ötezer pedagógus jelezte, hogy elhagyják a pályát a törvény bevezetése esetén. Továbbá a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felé is több mint háromezren jelezték, hogy ilyen lépésre készülnek – tudtuk meg a PSZ alelnökétől. Gosztonyi Gábor azt is elmondta, azt biztosan tudják, hogy több mint kétezren már be is adták felmondásukat az utóbbi hónapokban a státusztörvény miatt.

– Ez a szám várhatóan növekedni fog, sokan ugyanis kivárnak szeptemberig, hogy kaphassanak valamennyi végkielégítést – fogalmazott a PSZ alelnöke. A BM tájékoztatása szerint a munkáltatók tájékoztatni fogják a januárban esedékes jogviszonyváltásról a pedagógusokat, akik idén szeptember végéig nyilatkozhatnak, hogy ezt elfogadják-e. Gosztonyi Gábor szerint ez azzal jár majd, hogy sokan tanév közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogy őket hogyan pótolják.

Az érdekvédő szerint a kormány a nyugdíjas tanárok visszahívásával igyekszik majd „elkenni” a munkaerőhiányt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.