2023. július 20., csütörtök

TÓTH ZOLTÁN: A JOGÁLLAMISÁGOT JOGALKOTÁSSAL IS MEG LEHET SÉRTENI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.07.19.


Azzal, hogy ősztől a Fidesz szigorítani akarja a kampányfinanszírozás szabályait, az a cél, hogy a választás előtt lehetetlenné tegyenek néhány ellenzéki pártot, vagy néhány ellenzéki politikust – mondja Tóth Zoltán. A választási szakértő szerint elsősorban nem külföldön kellene kereskedni, a kampányfinanszírozás valódi szigorítása az lenne, ha megtiltanák, hogy a kormány a költségvetésből a kormánypártot finanszírozza. Hozzátette, a jogállamiságot jogalkotással is meg lehet sérteni.

A kampányfinanszírozás szabályainak szigorítását Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője azzal indokolta, hogy „a jövőben ne legyen lehetőség a magyar választások külföldi befolyásolására”. Ez valódi szigorítás lesz?

Én úgy vélem, a kampányfinanszírozás valódi szigorítása az lenne, ha megtiltanák, hogy a kormány a költségvetésből a kormánypártot finanszírozza. Nem külföldön kellene elsősorban kereskedni, hanem az itthoni kampányfinanszírozási szabályokat kellene tisztességessé tenni. Jelen pillanatban a Fideszt, mint pártot a közpénzekből finanszírozza a kormány. Ez abszolút tisztességtelen. A legfontosabb tehát az lenne, hogy söprögessenek a saját házuk táján. Ezzel kellene kezdeni.

Mi lenne a második legfontosabb teendő?


A második, hogy tisztességes kampányszabályokat kéne fölállítani. Például, abbahagyhatnák azt a gyakorlatot, hogy a választások előtt – mondjuk – két héttel megtiltják, hogy bizonyos helyeken plakátozni lehessen. A másik nagyon fontos dolog, hogy visszavonják azt a most életbe lépett szabályt, miszerint a választás előtti évben nem lehet időközi választást tartani. Miért ne lehetne? Ezeket az ad hoc, egyenes politikai érdekből történő törvénymódosításokat, illetve rendeletmódosításokat kellene megszüntetni. Itt egyszerűen pártérdekből módosítgatja a választási törvényt a Fidesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.