2023. augusztus 2., szerda

„GENETIKAILAG IGAZOLTUK A FINNUGOR ELMÉLETET” – NAGY FORDULATOKKAL TÉR VISSZA A MAGYARSÁGKUTATÓ INTÉZET

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.08.02.


Július elején váratlan fordulatot vett a két éve szunnyadni látszó pozsonyi csatás saga: „a Magyarságkutató Intézet semmilyen közösséget nem vállal a 2020-ban bemutatott alkotással” – közölték saját filmjükről. Ezzel nincs vége a meglepetéseknek. Demonstratív személycserék, konszolidációt szuggeráló beszélgetések övezik Kásler Miklós márciusban kezdődött főigazgatói munkáját. Az intézet munkatársai tavaly hun-avar-magyar folytonosságot hirdettek, idén már „genetikailag igazolt finnugor elméletet” – ugyanabból a kutatásból levezetve. Mi történik itt? Mutatjuk a teljes
 hátteret.

Két idézet az őstörténeti dilemmák szerelmeseinek az elmúlt évből:

- „[Archeogenetikai vizsgálatok nyomán] a honfoglalók ősei a késő bronzkorban tényleg közös népet alkottak a manysik őseivel, ez pedig alátámasztja a korábban nyelvészeti adatokból rekonstruált őstörténetet.

- „Az egész hazugság volt. Nem finnugor nyelvcsaládról kellene beszélni. […] Vagy szakítunk a balliberális tudományos kánonnal, vagy 2030-ra teljesen kilúgozódik a magyarságtudat.”

Jól láthatóan összeegyeztethetetlen tézisek: az első állítja, hogy genetikailag is igazolható a finnugor nyelvi kapcsolat, a második viszont magát a fogalmat is hazugságnak, sőt magyarellenes ármánynak tartja. A hatás fokozható, ha felfedjük, hogy mindkét idézet forrása a Magyarságkutató Intézet (MKI): előbbi az általuk kiadott Magyar őstörténeti műhelybeszélgetés II. című kötetben jelent meg, utóbbira az intézet főigazgatója ragadtatta magát az M5 csatorna nyilvánossága előtt. Ráadásul mindkét következtetés kiindulópontja ugyanaz az archeogenetikai kutatás – de erről később.

A finnugor kategóriát tagadó főigazgató, Horváth-Lugossy Gábor már nem dolgozik az intézetnél, a pozíciót március óta Kásler Mikós exminiszter tölti be. A balliberálisozó nyilatkozat idején a jobbján helyet foglaló Makoldi Miklóst a Horváth-Lugossy-korszak más vezetőivel együtt lefokozták, helyükre új emberek jöttek. Július 7-én aztán kiadtak egy közleményt A pozsonyi csatáról csak az eseményhez méltó módon szabad megemlékezni címmel, amely szerint „sajnálatos, hogy 2020-ban – a Magyarságkutató Intézet előző vezetése alatt – több szakmai figyelmeztetés ellenére elkészült egy olyan film a csatáról, amely az akkori főigazgató irányításával egy torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat”, sőt az intézet „semmilyen közösséget nem vállal” az óriási szakmai és nézői felháborodást keltő animációval. Mint emlékezetes, A pozsonyi csata belső kritikájáért 2021 januárjában még azonnali kirúgás járt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.