2023. augusztus 7., hétfő

GONDOSKODÁSPOLITIKA NEM LÉTEZIK, AZ ORBÁN-KORMÁNY NEOLIBERÁLIS IRÁNYZATOT KÉPVISEL

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2023.08.07.


A gondozást nem lehet rátolni a családra vagy egy családtagra, mert az hatalmas hátrányokat okoz – mondja Meleg Sándor. A Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke szerint a munkaalapúnak szánt magyar társadalom a szankciókra épül.


Tudta magáról, hogy álszent és destruktív?

– Nem, de most Fülöp Attila révén jó kis önismereti leckét kaptam. A kormánynak sajátossága, hogy amit nem ő képvisel, az csak baloldali és csak rossz lehet. Ez egészen egyértelműen kiderült a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár Magyar Nemzetnek adott interjújából is, ahol ezekkel a szavakkal jellemzett minket.

Azt is állítja az államtitkár, hogy a baloldal szociálpolitikájának nincsen sem elve, sem éle.

– A szociálpolitikának léteznek irányvonalai, mégpedig három. A liberális, amely az egyéni szabadságot helyezi a központba. Ezt képviseli például az Amerika Egyesült Államok. A skandináv államokra jellemző szociáldemokrata modell központi értéke a szolidaritás. A társadalom tagjai felelősséget vállalnak egymásért, és ez erősebb, mint az egyén szabadsága. A harmadik a konzervatív irányzat, amely a meglévő társadalmi rend stabilitását helyezi fókuszba. Mindháromnak van előnye és hátránya, egy adott ország társadalmi, történelmi fejlődése határozza meg, hogy mi érvényesül erősebben. Ezt már egy első éves szociális hallgató is megtanulja. Fülöp Attilát sok szeretettel várjuk egy szociálpolitikai kurzusra, mert ott tanulhat ezekről. És van egy rossz hírem is neki: a kormány sem tisztán konzervatív irányzatot képvisel, hanem neoliberálisat. Erre példa a közszolgáltatások piaci irányba való visszaalakítása, például Margaret Thatcher politikája is ez volt. Ez történik most Magyarországon is.

– A szociálpolitikát a szociális törvény szabályozza, de a területet a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár felügyeli. Van jelentősége a szóhasználatnak?


– Könyves Kálmán mondta, hogy mivel boszorkányok nincsenek, szó ne essék róluk. Gondoskodáspolitika nincs, ezért beszélni sem érdemes róla. A szociálpolitika, a szociális munka egy tudományág, egy szakma. Ha a szakirodalmat végigolvasom, akkor nem találom meg a gondoskodáspolitika kifejezést, mert egyszerűen nem létezik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.