2023. augusztus 8., kedd

ITT A LISTA: MUTATJUK AZ ORBÁN–TIBORCZ-KÖR 36 LUXUSINGATLAN-PROJEKTJÉT (GALÉRIÁVAL)

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2023.08.07.


Közel 30 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatás, bő 133 milliárdnyi kormányzati „ajándékbefektetés”, majd’ 29 milliárd forint MFB-kölcsön és 151 milliárdnyi „baráti” hitel. Az elmúlt néhány évben ezek a csillagászati források repítették az Orbán Ráhel–Tiborcz István házaspárt (és társaikat) a szállodai, irodaházas szektor élére. Noha a kormányfő veje egyre több iparágban tör előre, egyértelműen a hozzá köthető luxusingatlan-fejlesztések a leglátványosabbak – és egyben a legtitkosabbak is. Csak az utóbbi hónapokban kezdett világossá válni, hogy nemcsak a BDPST Group nevű központi érdekeltségét érdemes figyelni, hanem egyes magántőkealapokat, ingatlanalapokat is. A Válasz Online most összeszedte azt a 36 projektet, amely bizonyíthatóan a Tiborcz-kör tulajdonában vagy kezelésében áll.


Idén hét hónap alatt több tény derült ki Tiborcz István üzleti énjéről, gyarapodásáról, mint az elmúlt években összesen. S mivel a magyar jog szerint a kormányfő vejének friss szerzeményei házastársi közös vagyonnak minősülnek, az előző mondatba akár Orbán Ráhel nevét is beleírhatnánk. A lényeg mindenesetre, hogy 2023-ban szemnyitogató információk tömege zúdult a nagyérdeműre – s most újabbakat is közlünk. Az alábbi képes összeállítás elsődleges célja a mérlegkészítés; hogy álljunk meg egy pillanatra, és ítéljük meg, mennyit köszönhet a Tiborcz-kör a saját tehetségének – és mennyit az államnak, azaz végső soron nekünk. Nézzük hát, mit végzett a sajtó 2023-ban:

- Januárban a Direkt36 rálelt egy NAV-adatbázisra, amelyből a titkos magántőkealapok tényleges tulajdonosainak neve is kiderült – legalábbis néhány esetben. A cikkből számunkra most csak az fontos, hogy a Közép-Európai II. Magántőkealap tényleges haszonhúzójaként egy Hornung Áron nevű pécsi ingatlankereskedőt azonosítottak.

- Februárban a Válasz Online megírta: a NER-felépítményt tartó magántőkealapok nem teljesen „magánok”, hiszen ezek egy részét a magyar állam pumpálta nagyra. Egyértelművé tettük, hogy a Tiborcz Istvánhoz legközelebb álló két alapkezelő legalább 75 milliárd forintnyi befektetést kapott „fű alatt” az állami Magyar Fejlesztési Banktól. Az első, 50 milliárdos tétel az üzletember saját cégénél, a Diófa Alapkezelő Zrt.-nél landolt (és az itt menedzselt Főnix Magántőkealapba folyt). A második, 25 milliárdos utalás az Equilor Alapkezelő Zrt.-hez érkezett (pontosabban a társaság által gondozott Central European Opportunity II. Magántőkealapba). Lábjegyzet: az Equilor Alapkezelő papíron nem Tiborczé, a hasonló nevű brókercég viszont igen, s mind közös székházban működnek a kormányfő vejének központi vállalatával, a BDPST Zrt.-vel. Ráadásul az Equilor Alapkezelő közvetett (és még beazonosítható) nagytulajdonosa sem valami idegen lény, hanem a fent említett Közép-Európai II. Magántőkealap, azaz Hornung Áron. Még ízlelgessük ezt a Hornung nevet, mindjárt újra előkerül!

- Áprilisban azt is bizonyítottuk, hogy a kormányzat újabb közel 60 milliárd forintnyi ajándékbefektetéssel jutalmazta a fenti két alapkezelőt – az úgynevezett Baross Gábor Tőkeprogram örve alatt. A Diófa Alapkezelő 30 milliárdos injekciót kapott (amit a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapba tölthetett), az Equilor Alapkezelő pedig 28,4 milliárdosat – amelyik az általa menedzselt Central European Ingatlanalapba folyt be.Egy hónapja észrevettük továbbá, hogy ez a közpénzzel megtámogatott Central European Ingatlanalap hirtelen elkezdi begyűjteni a Jellinek Dániel által magánosított volt állami csúcsingatlanok egy részét – például a Svábhegyen, az Andrássy úton, a budai Várnegyedben. Újabb példa az úgynevezett perverz privatizációra, ahol a végső haszonélvező (tehát a Tiborcz-kör) kockázatait, terheit jelentős mértékben az állam viseli, majd az üzlet hasznaiból a „köz” részesül legkevésbé.

- Nemrég aztán a G7 azt is kiszúrta, hogy az ország egyik leggazdagabbjaként jegyzett Jellinek Dánieltől nemcsak ingatlanok „áramlottak át” a miniszterelnök vejéhez, hanem korábban több tízmilliárd forint is – ráadásul a fent emlegetett Hornung Áronon keresztül. Akit ezek után nehéz nem Tiborcz István strómanjaként azonosítani. Emlékeztetőül: ugyanez a Hornung bukkant elő az imént az Equilor Alapkezelő mögül is.

Ezek után jöhet is a lista az Orbán–Tiborcz-kör eddig megkezdett/befejezett/átvett 36 darab luxusingatlan-projektjéről. (Azokat az alacsonyabb csillagozású, nem eléggé prémium hoteleket, amelyektől a miniszterelnöki család a közelmúltban megvált – például a Lifestyle Hotel Mátrát vagy két ausztriai síszállodát –, természetesen nem szerepeltetjük a lajstromban.) Összeállításunkban minden pontnál világossá tesszük, hogy közvetlen BDPST-tulajdonról, illetve Diófa- vagy Equilor-érdekeltségről van-e szó. Továbbá azt is részletezzük, hogy az adott fejlesztés mennyi kormányzati ingyenpénzt nyert – ha nyert – a Magyar Turisztikai Ügynökség által lebonyolított Kisfaludy-pályázatokon, illetve mekkora „ajándékbefektetést” kapott az államtól. Hiteloldalon pedig azt vizsgáljuk, egy-egy szálloda vagy irodaház esetében mennyi kölcsön jött a kormány Magyar Fejlesztési Bankjától (MFB), Mészáros Lőrinc bankholdingjától, vagy az immár Tiborcz-tulajdonú Gránit Banktól, esetleg az OTP-től. A rezümé: a Tiborcz-előretöréshez közel 30 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatás, bő 133 milliárdnyi kormányzati tőkeinjekció, majd’ 29 milliárd forint MFB-kölcsön és 151 milliárdnyi „baráti” hitel kellett.

Természetesen nem zárjuk ki, hogy a jövőben egyéb projektek esetében is kiderül, hogy eddig strómanok takarták el a miniszterelnök családját. Illetve azt sem, hogy olyan óriásberuházások szállnak majd vissza közvetlenül Tiborczékra, mint az egykor általuk futtatott Club Aliga. Amit viszont már most látunk, hogy üzemeltetőként nagy nemzetközi szállodamárkák (Marriott, Accor, InterContinental, Radisson, Hilton) jelentek meg az érinett hotelek mögött – tehát a tulajdonosok vadul hisznek a nyugati profizmusban.
*
A Tiborcz-kör eddig megszerzett nagy értékű ingatlanjai (2023. augusztusi állapot)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.